Грипът настъпва в Югозапада! Перник премина средната заболеваемост за страната

  • Д-р Методи Попов:  Преобладават AH1N1  и  АH3N2  , известни като „Свински грип”  и  “Хонгконгски грип”

  • Най-засегнати са децата, а усложнения са пневмонии, бронхити, стрептококови тонзилити и ангини, съобщи инфекционистът

Над средната за страната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания отчита Районната здравна инспекция в Перник. 187,30 % оо са новозаразените в миньорския град към 16 януари,  при средна за заболеваемост от 184,97 %оо  в цялата страна. През изтеклата седмица регистрираните случаи на грип и остри респираторни заболявания са 131 , спрямо 79 през предходната седмица. Инфекциите предавани по въздушно-капков път са 100, съобщават от РЗИ.Макар и случаите на варицела да намаляват , все още броят на заразените в областта остава висок. Нови 76 души боледуват от шарка, като те са във възрастовата граница от 0 до 33 години.Отново най-много от новозаразените са от колективите на детските градини н училищата в Перник и Драгичево.  Само за последните два месеца на територията на област Перник от варицела са се заразили над 600 души, като пикът достигна в средата на месец декември. Тогава в рамките на една седмица от шарка се разболяха 150 човека, повечето от които деца.Към днешна дата инфекциозното заболяване се отръпва от челното място в бюлетина за сметка на заболелите от грип и ОРЗ.

Грипът измества останалите вирусни заболявания и в Дупница. Сред най-засегнати отново са малките деца и ученици.И макар РЗИ и РУО да отчитат, че обстановката по отношение на заболяваемостта от грип и ОРЗ в област Кюстендил е спокойна, то пред вратите на педиатрите и спешните медици се извиват километрични опашки. Свободни легла в Детско отделение на Общинска  болница „Св.Иван Рилски” няма, а част от малките пациенти се поемат от Инфекциозно отделение. „В момента в Инфекциозно отделение са настанени две деца на 2-годишна възраст и едно на 13 години. Забелите от грип се увеличават, като преобладават  AH1N1  и  АH3N2, известни като „Свински грип”  и  “Хонгконгски грип”. Нямаме изолиран случай на грипен вирус  тип Б”, съобщи завеждащият Инфекциозно отделение в лечебното заведение д-р Методи Попов. Той посочи, че най-честите усложнения са пневмонии, бронхити, стрептококови тонзилити и ангини. Той отчита, че както се очакваше, броят на заболелите от грип ще бъде най-висок в края на настоящия месец и в началото на месец февруари, когато се очаква грипната вълна да достигне своя пик, както и че , AH1N1  и  АH3N2  все повече изместват останалите вирусни и остри респираторни заболявания.

В Пиринско сложна остава обстановката в Гоце Делчев, където Детско отделение също е препълнено с малки пациенти. Там както и в Дупница бяха изолирани първите потвърдени случаи на грипен вирус тип А. От лечебното заведение са категорични, че въпреки запълнения капацитет на отделението, деца няма да бъдат връщани и всички заболели ще получат необходимата здравна грижа.

Като цяло Благоевградска област все още е далеч от грипната епидемия, съобщи за БНР Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при РЗИ-Благоевград. Тя допълни,че лечението на грипа тази година трае по-продължително– в рамките на 14 до 18 дни, като кашлицата остава и по-дълго.За изминалата седмица отчетената заболеваемост за община Благоевград е 275 на 10 хиляди.