Двама лекари от вътрешно отделение на болницата в Разлог са с коронавирус

Лечебното заведение оборудва лаборатория за PCR и монтира система за дезинфекция

Двама от лекарите във Вътрешно отделение на болницата в Разлог са с положителни проби за коронавирус. Единият от тях – кардиологът д-р Спас Радев, е транспортиран за лечение в София заради влошаване на състоянието му.

Министерството на здравеопазването осигури апаратура за PCR тестове в МБАЛ – Разлог. В сградата на болницата, която обслужва общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда, до дни ще заработи лаборатория за изследване за коронавирус, което ще ускори процеса на получаването на резултати. Засега проби се вземат в два кабинета в Разлог и един в Банско и се транспортират до централите на лабораториите от местните им филиали.

С решение на Общински съвет-Разлог бе одобрено закупуването на апаратура за фотохидройонизация на средата. Това е система за дезинфекция на въздух и повърхност, която убива вируси, бактерии, премахва мухъл и миризми чрез циркулация на йонизирани хидропероксиди, уточняват от МБАЛ-Разлог.

Системата ще бъде тествана в двете най-рискови отделения – инфекциозно и вътрешно. При добри резултати такава ще бъде инсталирана във всички отделения. Ръководството на болницата разчита на ефект от предприетите мерки, за да се защити и здравето на лекарите и медицинския персонал.

Кадровото обезпечаване в разложката болница винаги е било трудно, а сега, когато броят на медиците с положителни тестове се увеличава, осигуряването на болнични грижи за пациентите в някои от отделенията става проблемно. Най-тревожно в момента е положението във вътрешно отделение, където двама от лекарите са с потвърдена диагноза за коронавирусна инфекция.

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев се обърна към личните лекари от общините в котловината с апел да подпомагат според своите възможностите колегите си от МБАЛ-Разлог.