Деца от Самоков продават рисунки за реставрация на паметник

Ученици от Самоков продават свои рисунки с благородна цел. Тяхната кауза е да съберат средства за реставрация на паметника на Христо Максимов – патрон на училището им.

Инициативата е под мотото „Достойни наследници“. Децата, чийто ръководител е А. Велчева, участват с картини, изработени по проекта „Занимания по интереси“. Изложбата базар е подредена в общинската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков.

На 13 февруари се навършиха 154 години от рождението на големия български учител, писател и публицист Христо Максимов и 111 г., откакто училището носи достойно неговото име.

По случай празника учениците от начален етап си припомниха за живота и делото на патрона си, а всеки клас изрази почитта и уважението си към него по различен начин. Учениците от първи клас изготвиха табло за Христо Максимов, както и красиви кошнички с цветя. Второкласници и четвъртокласници експонираха изложби във фоайето на училището. Децата от трети клас разгърнаха страниците на старите училищни албуми, откъдето почерпиха вдъхновение и сътвориха авторски стихове, съчинения и рисунки.