Диана Галева: Добрият учител трябва да е и добър човек  

Диана Галева

За мен е важно всяко дете да бъде подготвено за живота,  казва педагожката, отличена като „Учител на годината” в Дупница

Община Дупница по традиция награди най-заслужилите учители, работищи в системата на образованието в града и прилежащите села. В категорията „Учител на годината в детска градина“ навръх празника на славянската писменост и култура бе отличена Диана Галева. Тя, както и останалите 3-ма педагози получиха наградите си на официална церемония от кмета Методи Чимев.

Диана Галева има 17-годишен професионален опит като детски учител. На 40 години. Магистър по предучилищна и начална училищна педагогика, бакалавър по педагогика за лица с интелектуална недостатъчност. Работи в детска градина „Зора” в родния си град Дупница. В процеса на обучение използва интерактивни методи. Участва в благотворителни базари и благотворителност за родители с репродуктивни проблеми. Координатор е по проекти, участва в обучения за повишаване на квалификацията. Отличието й е заради тези дейности, но подчертава, че то е не само индивидуално, но и за екипа на градината.

– Очаквахте ли тази награда, г-жо Галева?

– Не, не съм очаквала тази награда, но за мен беше една много приятна изненада. Емоциите, които изпитах по време и след награждаването, са незабравими.

– Стимулира ли Ви, или повече я приемате като отговорност?

– Бих отговорила – и двете, но като че ли е повече отговорност. Отговорност, защото е важно да си пример – добър пример. Аз съм тази, която получи наградата, но работата е обща – на целия екип, в който работя. Мисля, че всеки влага душа и сърце,

без които е невъзможно да си педагог.

– А работата с децата как Ви се отразява, повече Ви натоварва или Ви носи удовлетворение?

– Един добър учител трябва да притежава качествата на един добър човек. Не може да се пропусне и любовта към децата. А щом има любов, няма как да се чувствам натоварена. Дори напротив – от дечицата получавам чиста, истинска и неподправена обич, която ми действа като гориво.

– Какво е да си учител днес?

– Според мен да си учител и вчера, и днес, и утре, означава да се развиваш ежедневно. Това е нещо повече от професия. Вдъхновението, което носим у себе си, несъмнено оказва влияние върху децата и това е безценно. Да бъдеш учител, е огромна отговорност, която идва не само от материала, който преподаваме, но и цялостното ни поведение като личности. Един учител оказва влияние с всяка част от себе си – доказано е, че влиянието върху децата на учителите е най-голямо след това на техните родители.

– Какво са за Вас децата, детската градина?

–  За мен децата са малки и недобре обработени диаманти. Шлифоването им започва вкъщи и продължава в детската градина. Четирите години работа и резултатът след тази работа според мен е мотивацията на всеки учител да продължава да се себеотдава и наслаждава на постигнатия резултат.

Детската градина за мен е като втори дом. Колективът е като второ семейство. Там ние прекарваме по-голямата част от деня си, а задружността и сплотеността ни водят само напред.

Диана Галева с останалите наградени след връчването на отличията им на 24 май

– Кое е най-важното, на което искате да научите децата?

– Най-важните неща, на които искам да науча децата, са: самостоятелност, самоувереност, обич един към друг, винаги да казват истината и никога да не се страхуват. За мен е важно всяко дете да бъде подготвено за живота.

– Има ли нещо, което не одобрявате в системата на предучилищното образование и възпитание? Какво е то, ако има?

– Да. Би било добре да бъде намален обемът документация, който попълваме, за да отделим максимално повече време на децата.

Юлияна КОЛЧАКОВА