Дни преди 2 октомври: Закопчаха 4-ма при спецакция в Благоевград, проверяват ги за купуване на гласове

РИК остави без разглеждане сигнал за контролиран вот в Якоруда

При специализирана полицейска операция в област Благоевград са задържани четири лица, каза на брифинг пред сградата на Второ районно управление директорът на областната дирекция на МВР в Благоевград ст. комисар Георги Кандев.
Полицейската акция е в рамките на разпоредената от главния секретар на МВР национална операция за противодействие на конвенционалната и битовата престъпност, както и срещу нарушенията и престъпленията, свързани с изборните права на гражданите, посочи ст. комисар Кандев.
Към 10:00 часа в четвъртък при полицейската операция на територията на област Благоевград са задържани четири лица, които са известни на органите на реда, свързани са и с престъпления и нарушения на обществения ред и в минали периоди, както и при минали избори, посочи Кандев. Те са задържани съгласно Закона за МВР за 24 часа, проверяват се и във връзка с престъпления, свързани с изборните права на гражданите.

В рамките на акцията са изградени 29 контролно-пропускателни пункта на територията на областта, проверени са 379 лица и 280 автомобила. Проверени са четири сигнала, свързани с нарушение на политическите права на гражданите, посочи ст. комисар Георги Кандев.
До момента са съставени 15 протокола за предупреждение по Закона за МВР, проведени са 16 беседи с лидери на етнически общности. Проверени са и 29 рискови зони и места на територията на областната дирекция. Съставени са 18 акта за установяване на административни нарушения и 51 фиша.
В сряда бе задържана жена в рамките на полицейската операция, която е с мярка задържане под стража до 72 часа, стана известно още на брифинга. Акцията продължава до 2 октомври, каза още ст. комисар Георги Кандев.
Преди дни, след сигнал за извършено престъпление против политическите права на гражданите бяха задържани двама петричани. В дома на 35-годишния униформените служители са открили газов пистолет, четири патрона и въздушна пушка. Образувано е досъдебно производство, съобщават от ОДМВР – Благоевград. Двамата мъже са проверени и за евентуална съпричастност към купуване на гласове.
Същевременно, стана ясно, че сигнал от Айше Осман Хасан е постъпил в РИК Благоевград.

В сигнала са изложени твърдения за допуснати нарушения в община Якоруда. Сочи се, че Кодексът регламентира уреждането на подвижна комисия, която да осигурява правото на глас на хора с трайни увреждания. В случая се касаело за заявления на хора, които били в състояние да се придвижват до секционна комисия. Според подателя на сигнала, с това се целяло гласуване с хартиена бюлетина, за да можел да бъде „контролиран“ вота в полза на една партия. Изложени са твърдения, че подвижната секция за избиратели е образувана след 33 заявления от избиратели с трайни увреждания, които да гласуват с избирателна кутия.
В сигнала се сочи, че са налице „фалшиви“ медицински удостоверения.
Със свое решение РИК – Благоевград оставя без разглеждане сигнала от Айше Осман Хасан и го препраща по компетентност за произнасяне от РЗИ – Благоевград.