Дупница почете 78 г. от спасяването на българските евреи

Кметът инж. Методи Чимев, заместникът му Крум Милев и общински служители почетоха паметта на дупнишките евреи.
  • Кметът Методи Чимев и заместникът му Крум Милев поднесоха венец

  • Анелия Геренска: Местният депутат Димитър Икономов е бил отявлен германофил, но пръв дава сигнал за готвеното депортиране на евреите

78-годишнината от спасяването на българските евреи беше отбелязана в Дупница.
Паметта на евреите беше почетена от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев и неговия заместник Крум Милев, които поднесоха венец.

Анелия Геренска

Почит на жертвите на Холокоста отдадоха още от Регионално еврейско сдружение „Шалом“, Народно читалище „Ген. Георги Тодоров“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Дупница, както и служители от общинската администрация и граждани, които положиха цветя под съпровода на духова музика.
„Преди 78 години българският народ успява да спаси своите съграждани от еврейски произход, въпреки смазващата военновременна система. Народът ни доказа своята дълбоко вкоренена в психологията му хуманност и съпричастност към болката на другия. Доказа на дело, че с обединени усилия може да спре държавната бюрократична машина“, каза директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска.
Тя допълни, че в Дупница от векове съвместно живеят българи и евреи. „Тук те изграждат своите домове, училище, синагога и развиват икономическа и културна дейност. Още след Освобождението се включват активно в изграждането на града и неговото икономическо и културно проспериране. Дупнишките евреи са и доблестни синове за обединение и защита на отечеството. Те се бият по бойните полета в Балканската и Първата световна война в редовете на българската армия и дават свидни жертви. Неслучайно се намираме пред паметните плочи на загиналите дупнишки евреи. Признателните наследници поставят тези плочи на синагогата едновременно с поставянето на паметната плоча на храма „Св. Богородица” заедно със загиналите християни. Това са евреите от Дупница, загинали за обединението на България, и това са техните имена, написани на иврит. Тези дълговечни традиции на съвместно съжителство и разбирателство и взаимопомощ не могат да бъдат унищожени с издаването на Закона за защита на нацията“, каза още директорът на местния Исторически музей.

Дупничани уважиха събитието.

В годините на Втората световна война България, като съюзник на нацистка Германия, е приела редица рестриктивни закони и мерки срещу евреите, но не успява да насади антисемитизъм сред българите. Анелия Геренска припомни, че народният представител от Дупница Димитър Икономов е доказателство за това. Той е отявлен германофил, но малко знаят, че всъщност той пръв дава сигнал за готвеното депортиране на евреите в лагерите на смъртта.

Общинската духова музика

„По традиция на 10 март отбелязваме деня на спасяването на българските евреи. На второ място на този ден почитаме и хилядите евреи, депортирани и убити от лагерите на смъртта от Македония и Гърция, като техният брой е бил над 11 000. Правим всичко това в знак на признателност.

От Народно читалище „Ген. Георги Тодоров“ също поднесоха цветя и венци.

Единствено Дания също спасява 98% от своите евреи, както и България, където спасените са на 100%. Разбира се, в това число не броим и убитите евреи от Македония и Гърция, които по това време са били на българска територия. В Балканската и Първата световна война това са над 40 човека от Дупница. Повечето от тях са били доброволци, които се жертвали за България.

Леонид Хаздай

Малко хора знаят, че повече от 1200 души от еврейски произход от цялата страна са дали живота си по време на тези войни. На плочата в близост до Дома на техниката в Дупница има 37 имена, но данните, с които разполагаме, са за 43-ма човека и сме сигурни в тяхната бройка. Тук е моментът да припомня, че преди 2 години в знак на признателност към българския народ поставихме плоча и на жп гарата в Дупница. По онова време, когато България е била изцяло под властта на Хитлер, е било героизъм това, което е направено за евреите в България.

Паметните плочи в близост до Дома на техниката в Дупница

Това е бил един изключително знаков пример как дупничанинът Димитър Икономов и Димитър Пешев, които са изключително големи противници в политическия живот, намират общия език заравят томахавката на войната и политическите си спорове и правят едно велико дело“, каза пред „Вяра“ председателят на Регионалната еврейска организация „Шалом“ Леонид Хаздай.

 

Димитър ИКОНОМОВ