Дупничани алармират за неспазване на противоепидемичните мерки в сградата на ДКЦ

Струпване на хора и образуване на опашки пред вратата на частна лаборатория предизвиква гнева на дупничани, които чакат за посещение при личния си лекар.

Лабораторията е разположена на втория етаж в сградата на Диагностично консултативния център старата поликлиника), а пациентите й ежедневно буквално „превземат” целия коридор. „Всеки ден има струпване, но в понеделниците положението е извън контрол. Тогава буквално свършва въздуха”, споделиха наблюденията си граждани в групата „Забелязано в Дупница”. На публикувана снимка ясно се вижда, че не се спазват противоепидемичните мерки за дистанция, отстояние и смесване на потоците.

Гражданите споделят опасенията си, че хора със симптоми на коронавирус, които отиват да си направят PCR стоят редом до тези, които са отишли на редовен преглед или водят децата си за изследвания. Хората недоумяват как може РЗИ да следи за спазване на мерките по ресторанти и кафенета, а в същото време да се позволява подобно струпване на хора в поликлиниката, където повечето отиват заради влошеното си здравословно състояние. Дупничани алармират здравната инспектори да се намесят и да намерят адекватно решение на проблема, който според тях съществува от началото на пандемията. Майки с малки деца изразяват опасенията си, че само след няколко дни ще се наложи да правят ежегодните профилактични прегледи и изследвания преди началото на учебната година и трябва да стоят часове с малчуганите в препълненото пространство.
„На практика прозорците в коридора стоят винаги затворени и няма и никакво проветрение. Здрави и болни чакат ред на равна нога. Говорим за четвърта вълна, обвиняват се заведенията, хотелите, туризма, затварят се бизнеси, а реално нищо не се прави там, където реално има проблем”, коментират граждани, които настояват за спешни действия от РЗИ и компетентните институции.