Дупничанката Карина Спасова представи достойно България на международен арт конкурс

Карина Спасова

Карина Спасова от Дупница завоюва пореден успех благодарение на уменията си да рисува. Възпитаничката на Арт ателие „Дон Кези” е сред финалистите в Международния годишен конкурс за студентско изкуство, предизвикателството „Наука без граници”, организиран от Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation  (Фондация Халед бин Султан Живи океани). Карина, която е само на 14 г., в 7-и клас, е класирана за рисунката си „Живот в мангровите дървета”.

Произведението на изкуството в предизвикателството SWB се оценява в две категории въз основа на възрастта. Тазгодишната тема беше „Магията на мангровите гори”, а учениците бяха помолени да илюстрират една или повече от ползите, които мангровите гори предоставят на хората или околната среда. Нашето талантливо момиче Карина Спасова е сред финалистите. От 32-ма полуфиналисти Кари е във финалните 13!

Рисунката, донесла новия успех на Карина.

Това е страхотен успех за нас! Радостно е, че има още едно българче на финала – Вяра Пенчева от Габрово! Това наистина е голям успех за Кари и за мен като преподавател, а и за Дупница, бих казала. Освен рисунката, под внимание в оценяването се взимаше и текстът към нея”, каза художничката Елена Марулевска, от която Карина Спасова учи тънкостите на изобразителното изкуство.

Обявяването на финалистите на конкурса е един от начините, по които организаторите отбелязват Седмицата на Земята. Те подчертават, че всяка година избират тема за опазване на океана, за да насърчат учениците и учителите да се запознаят с различни важни теми за океана. „Нашата цел е учениците не само да научат по темата чрез изкуството, но и да създадат произведения на изкуството, които вдъхновяват другите да искат да научат и за нея”, казва Ейми Хемсът от фондацията.

Юлияна КОЛЧАКОВА