Дупнишките училища „Евлоги Георгиев” и „Неофит Рилски” ще провеждат часове в музеи и галерии

Ученици от Сапарева баня ще учат в библиотеката

Трите учебни заведения спечелиха проекти за над 11 500 лв.

Училищата „Евлоги Георгиев” и „Неофит Рилски” в Дупница и „Христо Ботев” в Сапарева баня ще получат средства по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” за учебната 2021/22 г..
„ОУ „Евлоги Георгиев” и ОУ „Неофит Рилски” ще бъдат финансирани с по 2 940 лв. по програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Културните институции като образователна среда”. Това са двете учебни заведения в нашата област, които кандидатстваха с проекти по програмата в частта й за културните институции като образователна среда и имат одобрение. На СУ „Христо Ботев” в Сапарева баня ще бъдат отпуснати 5 633 лв. по същата програма, модул „Библиотеките като образователна среда”. Дейностите по проектите ще започнат, след като бъдат преведени средствата”, каза началникът на РУО-Кюстендил, Мая Стойчева.

По данни на Министерството на образованието и науката над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната като музеи, галерии, театри и др. За целта министерството отпуска 486 000 лв. на 238 общински училища и още 75 000 лв. на 38 държавни. Средствата са от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” за 2021 г. в частта й за културните институции като образователна среда.

С финансирането могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Училищата могат да организират посещения на театрални постановки или на концерти (или представянето им в училище), свързани с конкретно учебно съдържание, срещи с актьори и музикални дейци. Кандидатстването е само с един проект-за начален, за прогимназиален или за първи гимназиален етап до 10 клас.

Юлияна КОЛЧАКОВА