Духовият оркестър и мажоретките на Перник обраха наградите на фестивала в Полша

Наградените в Полша мажоретки и Духовият оркестър към Двореца на културата

Духовият оркестър при ОК „Дворец на културата” и Мажоретният състав към ЦПЛР-ОДК в Перник обраха наградите в 15-ия международен фестивал на духовите оркестри „Златният тромпет”, който се проведе в град Биелско- Бяла, Полша. Пернишката формация спечели голямата награда, както и първите места в отделните категории на фестивала, който бе с конкурсен характер. Това е голямо признание за състава от Перник, който представи България и се конкурира с формации от няколко европейски държави.

Участието на Духовия оркестър и мажоретките в тази мащабна надпревара стана възможно благодарение на спечелен проект от Общински комплекс „Дворец на културата”, наречен „Славянски мостове”. С него културната институция кандидатства по програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура” и получи финансиране.

Мажоретният състав при ОДК бе създаден през месец януари тази година. Духовият оркестър пък е приемник и продължител на първия граждански духов оркестър в България, създаден през 1902 г. от „Мини Перник”. Миналата година тържествено бе отбелязана неговата 115-а годишнина.