Д-р Александър Спасов: Ако след ковид имате задух и сърцебиене, веднага потърсете кардиолог

Д-р Александър Спасов

 

На едно от първите места сме по смъртност от сърдечни заболявания, манталитетът трябва да се промени, категоричен е лекарят

Световния ден на сърцето традиционно отбелязахме на 29 септември.
Въпреки че сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за смъртност в България, те много често нямат характерна клинична изява и остават неразпознати, неглижирани или нелекувани.
По този повод потърсихме мнението на доказан кардиолог. Д-р Александър Спасов е лекар на индивидуална практика с дългогодишен опит. Работи с пациенти както в Перник, така и в Дупница. Завършил е медицина през 1986 година, специализира „Вътрешни болести” през 1991 г. и „Кардиология” през 1998 г. Работил е и в столицата, в Бърза помощ и интензивни отделения.
„Ние хубаво празнуваме и се радваме на Световния ден на сърцето. Но проблемът е, че сме на първите места по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Тук включваме исхемична болест на сърцето с реализиран инфаркт и мозъчно-съдова болест. Докато ситуацията, свързана с инфаркта, се промени, създадоха се немалко лаборатории, където хората могат да бъдат стентирани и така тромбът се отстранява веднага. Но при инсулта сме на едно от първите места по смъртност в света. Манталитетът и културата на българина трябва да се променят. За съжаление хората у нас търсят лекар, когато вече имат много сериозен проблем като гадене, световъртеж и кръвното им е 220/120. Те трябва да знаят, че кръвното налягане над 140/90 вече може да доведе до увреждания на органите и тогава рискът вече е много висок. Също така препоръчвам на пациентите, че при хипертония трябва задължително да държат връзка с кардиолога и да спазват стриктно изписаната от него терапия. Подчертавам от него, а не тази, която личният лекар или аптекарят са променили. Трябва да следят и контролират постоянно показателите като креатинин и холестерол”, коментира пред „Вяра” д-р Александър Спасов.
Кардиологът коментира и информациите, че Делта вариантът на коронавируса атакува сърдечносъдовата система.
„От известно време насам върви един нелош виц. Той гласи, че един син казва на майка си, че ще учи медицина. Тя му казва да не го прави, защото много се учи, но детето й опонира, че то вече има само една болест. Казвам го, защото това нещо започна малко да се изкривява. Може би и тук масовите медии също имат влияние. Действително Ковид-19 е много сериозен проблем и уврежда сърдечносъдовата система. След коронавируса вътрешната част на епитела става грапава, образуват се тромби и органите могат да бъдат поразени. При някои пациенти това протича леко. Но при други е тежко и дори може да завърши със смърт. Хората реагират по различен начин, имунната система при всеки е различна. При някои има свръхактивност и този отговор на имунната система вместо да помогне, той ни убива. Така че тук опасно е не толкова деленето на вируса, а отговорът към него. Това не може да бъде предвидено и става ясно, когато се срещнем с него. Самите вие виждате, че има хора, които реагират по съвсем различен начин и на ваксините. При едни няма проблеми, а при други се появяват тежки усложнения. Не можем да предвидим какво точно ще се случи, това е генетично детерминирано в нас. Последният щам е опасен и действително по отношение на възрастта показателите се снижиха, вече боледуват и деца. Когато един човек има лоша основа — неконтролирана хипертония, сърдечна недостатъчност, преживян инфаркт или инсулт, естествено, че ще преживее много по-тежко вируса, отколкото едно дете”, допълни д-р Спасов.
Накрая той даде съвет и към преболедувалите опасния вирус:
„Ако след прекарването на COVID-19 хората имат задух, лесна умора, сърцебиене, веднага трябва да посетят кардиолог. Това е изключително опасен и подмолен вирус. Може да доведе до миокардит – възпаление на сърдечния мускул. Това води до отпускане на самото сърце и други усложнения и да доведе тежка сърдечна недостатъчност”.

Димитър ИКОНОМОВ