Д-р Кирил Кирилов:  Няма доказателства, че хората със затлъстяване или със захарен диабет са с по-висок риск от инфекция с COVID-19

Кирил Кирилов

Пациентите с хронични заболявания трябва добре да се  контролират!

Д-р Кирил Димитров Кирилов е роден 1968 година в град Дупница. През 1994 г. завършва Медицинския университет в град София. Лекар ендокринолог, има сертификат за ултразвукова диагностика и сертификати за добра клинична практика като изследовател в клинични проучвания. От 2009 г. до сега работи в МЦ “Мед Консулт Дупница”. Член на Българския лекарски съюз, Българското дружество по ендокринология, Българската асоциация по ултразвук в медицината – координатор за Югозападна България, European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology.

– Д-р Кирилов, навсякъде в публичната информация се твърди, че хората с придружаващи заболявания са изключително уязвими при Ковид-19. Към тази група се посочват хората с диабет, наднормено тегло, различни ендокринни, хормонални и метаболитни заболявания. Какви са Вашите наблюдения?

– Засега няма доказателства, че хората със затлъстяване и/или със захарен диабет са с по-висок риск от инфекция с COVID-19. Според анализ на данните за обичайния сезонен грип хората със затлъстяване, с индекс на телесна маса ≥ 40 кг/м2, са с по-висок риск от сериозни усложнения. Всички трябва да спазват едни и същи предпазни мерки, обявени от здравните власти: често миене на ръцете, спазване на добра хигиена, избягване на контакт с болни хора, покриване на носа и устата с маска навън и особено в затворени помещения.

– Имате ли пациенти, които вече са се сблъскали с инфекцията, и как премина заболяването при тях?

– Да. Но не са много. Не са били в тежко състояние и не се е налагало болнично лечение.

– Болестта повлия ли на съпътстващите им заболявания и  потърсиха ли Ви за съвети?

– Поддържаме телефонен контакт и всички те се придържат към препоръчания режим.

– Какво най-общо е добре да знаят хората с диабет, за да не се чувстват като обречени в днешната ситуация?

– Хората със захарен диабет и затлъстяване не са по-предразположени към заразяване с COVID-19, отколкото останалото население. Но инфектирането с COVID-19 при някои хора със захарен диабет, затлъстяване и съпътстващи заболявания може да доведе до развитие на по-тежки симптоми и усложнения. Хората със захарен диабет Тип 1 са с повишен риск от диабетна кетоацидоза в случай на вирусна инфекция. Те трябва да следват препоръките за контрол на захарния диабет при вирусни инфекции, за да овладеят стойностите на кръвната захар.

  • Да следят за признаци на хипергликемия (уриниране повече от нормалното, особено нощем, силна жажда, главоболие, умора и летаргия).
  • По възможност да измерват кръвната си захар често и денем, и нощем (на 2-3 часа).
  • Да приемат достатъчно течности.
  • Ако кръвната им захар е под 3.9 mmol/L или под таргетния обхват, да приемат 15 г прости въглехидрати (захар, сладко, захарни бонбони, сок или подсладена газирана напитка). След 15 минути да измерват повторно кръвната захар, за да видят дали е започнала да се повишава.
  • Ако при две последователни измервания на кръвната захар стойността е над 13.3 mmol/L, трябва да се изследват кетоните. В случай на средни или високи нива на кетоните незабавно да се свържат с лекуващия лекар (и както сте инструктирани, при ниски нива на кетони).
  • Ако използвате сензор (CGM), проверявайте точността му с тест ленти, защото някои сензори се повлияват от приема на парацетамол.
  • Ръцете трябва да са измити, а местата за инжектиране/инфузия или убождане при изследване с глюкомер трябва да са почистени със сапун и вода или дезинфекцирани със спирт/алкохол.

– Вие лично как определяте към този момент ситуацията в Дупница? Има ли нещо, което може да се подобри, свързано най-вече с обслужването и лечението на хората с хронични заболявания?

– За разпространението на коронавирусната инфекция в града и общината сравнително точна информация има РЗИ. Пациентите с хронични заболявания трябва добре да се контролират, като в голяма част от случаите това може да стане и след телефонен контакт с личния лекар или наблюдаващия специалист. Всички трябва да се стремят да пребивават максимално кратко време в затворени помещения и да ползват маски. При хубаво време може да правят разходки навън. Това не е особено опасна инфекция, смъртността е 3 на 1000. В наши ръце е да я намалим.

Препоръката ми към всички, които са в офиси с поток от много хора:

  1. Ползване на маска, честа смяна;
  2. Предпазен екран или шлем;
  3. Пречиствател с НЕРА филтър;
  4. Често проветряване;
  5. Използване на UVC лампи в присъствие на хора и при очаквано голямо струпване на хора;
  6. Дезинфекция на работното място;