Д-р Явор Митов спечели конкурс за главен асистент по средновековна българска история в СУ

Д-р Явор Митов спечели конкурс за главен асистент по средновековна българска история в СУ "Св. Климент Охридски".

Специалистът в РИМ-Кюстендил е автор на десетки научни публикации

 

Поредния си професионален успех и признание постигна д-р Явор Митов от Кюстендил. Той спечели конкурс за главен асистент по средновековна българска история в СУ “Св. Климент Охридски”, съобщават от Регионалния исторически музей в областния град, където той работи. През януари т.г. той успешно защити дисертационен труд на тема „Военно-административно устройство на българските земи под византийска власт (971-1018)“ като редовен докторант на Софийския университет.

Като специалист в Регионален исторически музей-Кюстендил д-р Явор Митов е автор на десетки научни публикации в сборници от конференции и тематични сборници, в чуждестранни и български поредици, както и на рекламно-информационни брошури – средновековната църква “Св. Георги” в Кюстендил, църквите “Св. Никола” и “Покров Богородичен” в с. Слокощица, Кюстендилско и др.

С директора на РИМ Валентин Дебочички

За „Св. Никола” има предположение, че е била митрополитска църква, тъй като след падането на Кюстендил под турско робство Коласийският (Кюстендилски) митрополит се мести в Слокощица. Според преданията след Велбъждската битка през 1330 г. тялото на българския цар Михаил Шишман е било погребано именно в тази църква. Поради това предание пред нищо неспиращите се иманяри през 1988 г. разкопават цялата вътрешна част на черквата, като дори изваждат престолния камък, за да намерят съкровището на Михаил Шишман.

Първоначално църквата се е казвала „Св. Георги”, но след като била намерена икона на св. Никола в основите й по време на обновяването на храма през 1886 г., тя била преименувана на „Св. Никола”, каквото име носи и до днес.