Горска разходка до водопад „Горица” (видео)

Екопътеката над село Овчарци през есента е като в приказките

 

Есента е прекрасен сезон, който дава изобилие от възможности за разходки по шарения й килим. Една от тях води към водопад „Горица” в сапаревобанското село Овчарци. Водопадът е красива гледка през всички сезони, но през есента все едно е окъпан в злато.

До каскадата се стига по много приятна екопътека през гората. Ходенето е леко и единствената опасност от задъхване идва от живописната природа наоколо. Погледът се губи сред високите дървета, а дъхът секва от дивните пейзажи. Убедете се сами. Независимо дали времето е топло, или зъзнещо, водопадът винаги се радва на огромен интерес. Идват туристи от всички краища на България – като се започне от София и се стигне до Варна. Местните хора също обичат отпускащите разходки до  39-метровото чудо на природата.

Приключението започва от центъра на село Овчарци, като поемете по върлата улица право нагоре. Указателните табели са начесто, така че няма опасност да изгубите посоката. Другият вариант е да намерите черквата „Св. Йоан Богослов” и от нея също да поемете нагоре по асфалтовия път.

Скоро ще стигнете до чешмата, обновена от Министерството на околната среда и водите и БТС през юни 2004 г. Малко след нея се намират двете валявици, които сами по себе си са големи атракции. На тях се пере единствено и само със силата на водата, чиято скорост е толкова голяма, че отмива всяка нечистотия.

Задава се и самата екопътека. Тя е изпъстрена с поредица от информационни табели, които дават сведения за маршрута – за неговата продължителност, за животните, птиците и растенията, които виреят в района. Срещат се червен кълвач, горска чучулига, червеногърба сврачка – все защитени и редки видове.

Неприятно впечатление на туристите обаче правят счупени табели още в началото на екопътеката. „Вместо да се наслаждават на природата, чупят”, негодува възрастна двойка, излязла на разходка. Иначе още с първите крачки влизате в обятията на гората.

А даровете на есента са навсякъде – красиви, но опасни гъби, билки, дебел килим от листа. Горската пътечка извежда към поредица от стъпала, които са изключително живописна гледка, а след това туристите прекосяват дървено мостче. Вече се чува шумът от падащите води на „Горица”. След кратко изкачване излизате на площадка за наблюдение с пейка за отдих. Красотата на водопада в действителност е величествена. Водата се лее и омайва, кара те да си отдъхнеш и да се отпуснеш. На площадката има и табелка с популярната легенда за Йовица и Горица.

Всъщност водопадът „Горица” е лидер в каскадата от седемте овчарченски водопада. Той е най-ниско разположеният в Рила водопад на 900 метра надморска височина. Обявен е за защитена територия през 1965 г. Вляво на водопада се намира хълмът Соколов изглед, от който се разкрива прекрасна панорамна гледка към река Горица, село Овчарци и част от Горно поле. Местността е местообитание на планинския сокол.

Връщането също е изключително приятно преживяване и няма да усетите как е минало времето. Изобщо разходката до Овчарченския водопад е една добра идея за релакс и разтуха сред природата по време на почивните дни.

ВИДЕО 1
ВИДЕО 2 
ВИДЕО 3

 

Силвия Борисова