Емил Нешев, ПСС: Каролев щеше да е 10 часа по-рано в болница, ако разполагахме с хеликоптер

Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна и бърза при наличието на хеликоптер. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Той уточни, че акцията е била животоспасяваща, но е могла да бъде и много по-щадяща, както за пострадалия, така и за спасителите при наличието на хеликоптер, но за съжаление такъв сертифициран хеликоптер за такава дейност в България няма.

„За съжаление такъв хеликоптер в България, сертифициран за такава дейност няма. Има куп варианти, които в общи линии са неизползваеми на практика. Така че можем да кажем, че бихме спестили по-голямата част от времето, от носенето, но пак казвам – най-важното е, че самият пострадал щеше да е много по-бързо взет от терена, там където се е случило нещастието, и в рамките на 1 час – 1 час и половина общо от излитане на хеликоптер, дори и подаването на съобщение, щеше вече да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано“, уточни спасителят.

Емил Нешев подчерта, че всички страни в ЕС разполагат с хеликоптер, а единствено Хърватия в момента е в процедура по откриване на такава служба, като е въпрос на месеци да заработи и там такава система – HEMS. “България е единствената страна, която е далеч от момента, в който да знаем, че дори и в перспектива ще се случи нещо”, посочи той.

“Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев – вероятната причина са условията на терена”, коментира още Емил Нешев.

“Най-вероятно е било твърдо или склонът е бил почти заледен. Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането, може да е закачил камък, който не се вижда отгоре, и това да го е разбалансирало, но не можем да сме сигурни, уточни Нешев. Големият проблем е, че Каролев е бил сам”, категоричен бе той.

“Винаги когато отиваме в планината, трябва да подхождаме с респект и уважение”, припомни Емил Нешев.