Жълти стотинки – препъникамъкът за „Дезинфекция”: Хората питат: Защо „Дезинфекция” не изтребва кърлежите в Перник; кметът Церовска: „ДДД 1” даде по-изгодна оферта от общинското дружество

Петър Янков

БСП съветникът Петър Янков: Разликата е 5 лв.

 

Защо, след като има добре работещо общинско търговско дружество „Дезинфекция”, то не се грижи за битката с инсектите?, питат перничани, които пропищяха от кърлежи и комари.

Причината стана ясна на вчерашната сесия. От общинската администрация неофициално твърдят, че цените, които са договорени с друга фирма, са по-ниски от тези на общинската. Проблемът бе официално поставен от председателя на групата съветници от БСП и коалиция Петър Янков на предходното редовно заседание на местния законодателен орган. Тогава той поиска подробен отговор от градончалника, включително и в писмен вид. На заседанието на ОбС кметът Вяра Церовска изнесе подробна информация за платените суми за дезинфекция от 2012 г. насам и подчерта, че всъщност и в този минал период не са използвани услугите на общинското дружество. Стана ясно още, че през последните четири години обаче са използвани услугите на частното „ДДД 1” ООД. Причината – при директното договаряне неговата оферта била по-изгодна за местния бюджет – извършвали се повече дейности и цените били по-ниски от тези на „Дезинфекция”. Която впрочем не обслужва община Перник, но останалите общини в областта са в отлични отношения с търговското дружество и там през пролетта третирането на площите е извършено минимум по два пъти. Петър Янков заяви категорично, че това е формален отговор. И на свой ред се обърна към цифрите. От които стана ясно, че става дума наистина за жълти стотинки и смехотворни разлики от порядъка на 1 стотинка по-малко в офертата на ДДД 1 за някои дейности. Най-голяма разлика в цената за една и съща услуга, предлагана от двете дружества – частното и общинското, е… 5 лева. „Дезинфекция” е предложила да обработи сградата на общинската администрация срещу вредители срещу 1800 лева, а ДДД 1 е извършило тази дейност за 1795! Защо не извикахте управителя на „Дезинфекция” и да се договорите при тези смехотворни разлики в офертите, попита Петър Янков.

Председателят на групата съветници от коалицията Народен съюз – ВМРО – Патриотично обединение Милан Миланов пък попита охранява ли се сградата на бившето Тролейбусно депо в Перник, тъй като по негови данни то е обект на постоянни набези на крадци и че сградният фонд не само се разграбва, но и се руши. Кметът Церовска веднага отговори, че там има фирма охранител – „Саламандър”, която е поставила и видеокамери, и датчици и депото си е във вида, в който е оставено, данни за кражби няма, а градоначалникът дори е направила снимки на място с телефона си. „Тогава нека отидем заедно, за да се убедите, че твърденията ми не са голословни”, отсече Миланов. И допълни, че се притеснява, че докато реално тръгне проектът за новия екологичен транспорт, от депото няма да остане и помен.