Жътва е! Три поколения самодейци от Мало село възродиха старите обичаи

С автентични песни и народни хора бе отбелязан празникът на житото и хляба в бобовдолското село

Старите традиции и обичаи за началото на жътвения сезон бяха отново възродени в китното бобовдолско селце Мало село. Баби, деца и техните родители, пременени с народни носии като жътварки, пресъздадоха край полята на селото ритуала по откриване на жътвата. Празникът за старта на жътвата за поредна година се организира по инициатива на самодейците от Народно читалище „Пробуда – 1916“. В цялата област Кюстендил единствено в Мало село се пресъздава този ритуал.

“Това е нашият малък принос за съхранението на българския дух. Това е начин да почетем традициите и да се поклоним пред нашата земя и хляба, който тя ни дава”, обясниха местните самодейци.

Жътвата в Мало село тръгна с песента „Жняло Раде“, която е емблематична за този край. „Това е жътварска песен, изпълнявала се от местните, когато са били на нивата. С нея се е наричало за берекет и за богата трапеза. Жените неизменно са пеели, докато жънат”, обясни председателят на читалището Росица Борисова. С тази песен жетварките поведе най-възрастната жена от състава – 83-годишната Цветанка Михайлова. Най-малките участници в ритуала бяха първокласничката Тея и Дария от 4-ти клас. А в ролята на най-ранобудната жътварка, която е дошла на нивата да жъне с двете си деца, беше Тодорка Иванова. Така за поредна година цели три поколения от Мало село се включиха в пресъздаването на жътварския ритуал.

В знак на благодарност за подкрепата към ежегодната инициатива, от името на всички самодейци, Борисова подари на местния арендатор Петър Йолов риза с народни мотиви, житен венец и сладка питка. „Ризата е с фолклорни мотиви, трябва да му донесе здраве, дълголетие, сполука в работата и в живота. Питата, която му дарявам, е символ на пълната трапеза и пожеланието винаги да има хляб както на неговата трапеза, така и на всички хора в селото да са пълни трапезите. Венецът е символ на успеха и плодородието – както са едри класовете на този венец, така да е богата реколтата и пълни хамбарите с жито“, заяви Росица Борисова.

Борисова разказа малко повече и за възраждането на жътварския обичай: „Празникът се организира с идеята да се пазят и предават изконните български ценности. Щастлива съм, че макар и да ни е малко селото, читалището ни вече е на 105 години и в него намират изява както жени, които са на достолепна възраст, така и по-млади девойки и деца. Искам да благодаря и на двамата ни ръководители – Венцислава Петрова и Бойко Седевчов, за това, че се грижат винаги да имаме прекрасни репертоари, с които да участваме на различни фестивали и конкурси, където печелим и награди.“

Самодейците от НЧ “Пробуда – 1916” анонсираха и идеята за организиране на местен фестивал, посветен на жътвения празник в Мало село.