Забрана за мелене на грозде предизвиква недоволство сред търговци в Дупница

Венета (вляво) и Мая са недоволни от невъзможността за мелене на гроздето.
  • Мая от Долно Спанчево: Вложихме 3000 лв. в специална машина, която стои неизползваема

  • Има си правила, които трябва да бъдат спазвани, каза директорът на ОП „Пазари“ Лора Василева

Недоволство сред продавачите на грозде зрее на пазара в Дупница заради забрана да мелят сезонния плод за клиентите си. Търговците, които са изложили продуктите си на гърба на бившата Военна болница, нямат право да извършват тази услуга, за да не правят боклук. Машини за мелене могат да бъдат поставени и да се използват само в обособеното пространство, което се намира между едно от заведенията на кооперативния пазар и сергиите за дрехи. Мястото обаче се използва и за паркинг и е твърде малко за всички търговци на грозде. Така само няколко от тях могат да мелят плода и повечето клиенти избират тяхното грозде, докато другите не могат да продадат своята продукция.

Васил от Дупница е поискал търговците да продават гроздето на по-широко пространство.

На пазара в Дупница се продават най-различни сортове, като предпочитаните са „Памид“, „Каберне“, „Мерло“, „Димят“, „Керацуда“ и др. По думите на търговците промяна в цената в сравнение с миналата година няма, но невъзможността за мелене съсипва продажбите им.
„Цената на сортовете не се е променила в сравнение с миналата година. Продажбата обаче не върви добре, защото не ни разрешават да мелим гроздето на място. Кроим го, пръскаме го и сме дали толкова труд и всичко това ще отиде на вятъра. Вложили сме 3000 лева в специална машина и сега тя си стои така. Поисках разрешение да меля гроздето в нашия бус и така нямаше да направя никакъв боклук. Това обаче също ми беше отказано от инкасаторите, които събират таксите на пазара.

Търговците на гърба на бившата Военна болница не могат да мелят гроздето.

Единствено тези, които са по-навътре в пазара, имат право да мелят и клиентите отиват при тях. Така трима души продават, а всички останали висим цял ден и ги гледаме. Гроздето ни ще се разсипе, а плащаме по 20 лева на ден наем. И едното е пазар, и другото е пазар, но само едни имат право. Чувам, че дори си позволяват да искат по 5 стотинки на килограм за меленето, а аз ще го правя безплатно“, сподели разочарованието си Мая от с. Долно Спанчево. Тя и семейството й се занимават с производството на грозде от години, но се опасяват, че тази година трудът им ще отиде нахалост.
Срещу нея червено грозде е изложила Венета от Дупница.

Клиентите отиват там, където плодът може да бъде смлян.

„Това не е честно. Плащаме си наема, а не ни е разрешено да мелим грозде. Така хората отиват при тези, на които им е разрешено, докато при нас не идва никой. По този начин страдаме. Също така искам да попитам и защо ни взимат наем в неделния ден, когато не работи синята зона? Колеги споделиха, че на пазара в Благоевград в неделя не им взимат наем“, каза Венета.
При дупничанина Васил има голям избор както от бяло, така и от червено грозде. Той също продава много по-малко, защото не може да предложи на клиентите си същата услуга.
„Там, където е разрешено, няма място за нас. Тясно е, има паркирани камиони, които пречат и само няколко човека могат да предложат тази услуга, която е много предпочитана от клиентите. Искахме да ни се обособи някакво по-голямо пространство, където спокойно всички да можем да мелим и продаваме грозде. Дори предложихме да е някъде около стадиона, където има достатъчно място, но не бяхме чути. Поне да ни позволят да сложим една или две машини, за да можем и ние да продадем гроздето си. Преди време бяхме в пространството между блоковете до кооперативния пазар, но живеещите там направиха жалба и ни изгониха тук“, каза Васил от Дупница, който повече от 20 години се занимава с продажбата на винени сортове.

В Дупница се продават много сортове както бяло, така и червено грозде.

„Вяра“ потърси за коментар директора на ОП „Пазари“ към община Дупница Лора Василева, която разясни ситуацията.
„Има си правила, които трябва да бъдат спазвани. Меленето на гроздето се извършва само там, където е обособено. В тази градинка има място за извършването на този процес и след това е много по-лесно да се почисти. Няма как да позволим услугата да се извършва на паркинга, защото след това там ще стане много мръсно и хората ще се оплакват от натрупаните боклуци. Това решение е обсъдено и с ръководството на общината“, коментира пред “Вяра” Лора Василева.


Тя поясни, че на търговците е било предложено по-голямо място за продажба, но те не са се съгласили с въпросния вариант.
Колкото до събирането на наем и в неделя, директорът на ОП „Пазари“ към община Дупница заяви:
„Според разпоредбите всеки търговец трябва да заплати наем, независимо кой ден от седмицата е. Ние дори направихме голям жест към тях, позволявайки им да са на пазара по време на пандемия. Например в Благоевград тази продажба беше забранена заради Ковид-19, докато тук подобна търговия е все още позволена“.

 

Димитър ИКОНОМОВ