Зам.-кметът на Дупница Крум Милев наду гайда навръх Майските празници, едва не разплака ОбС шефа Емил Гущеров

 

Популярният сръбски изпълнител Мирослав Илич открива Общинските празници в Сапарева баня

Заместник-кметът по социалните въпроси на Дупница Крум Милев наду гайда навръх Майските празници на културата в общината. Гайдата се оказа невероятно звучна и функционална, а Милев показа завидни музикални умения.

„Само трябваше да докосне гайдата и тя изкара страхотен звук. За малко председателят на Общинския съвет Емил Гущеров да се разплаче, когато звукът погали ушите му”, споделиха дупничани.

„Давай, давай, можеш…”, насърчиха го хората.

Известно е, че Крум Милев е талантлив и гласовит певец. Той знае наизуст над 70 народни песни. Любимата му е „Море сокол пие”, с хъс пее още „Назад, назад, моме Калино” и много други.

Зам.-кметът обаче даде назад и отказа да конкурира 27-годишния дупничанин Кирил Кирилов, който е част от гайдарския състав „101 каба гайди”. Гайдите писнаха насред площада в Дупница и дадоха старт на Майските празници в града.

„Не за първи път гушвам гайда, но многото публика ме стъписа и съм някак скован”, призна за „Вяра” Милев.

Гайдарят Кирил Кирилов за първи път свири пред широка публика в Дупница. „Сбъдна се мечтата ми. На майсторлъка се учих от Тодор Михайлов от Смолян, който също е част от „101 каба гайди”. Преживяването да свиря пред дупничани и да стана част от тази магия за мен е уникално и незабравимо”, каза той.

Както „Вяра” писа, Кирилов е охранител от контролното звено към община Дупница. За всеки празник той е душата на компанията.

С детски футболен турнир и концерт на популярния сръбски изпълнител Мирослав Илич ще бъдат открити Общинските празници в Сапарева баня, съобщиха от общинския пресцентър. Откриването ще бъде на 26 май (петък) от 19,00 ч. при символа на Сапарева баня – 103-градусовия Гейзер.

От 15,00 ч. на стадиона в Сапарева баня ще започне детският футболен турнир “Сапарева баня 2017”. Турнирът ще бъде под патронажа на кмета Калин Гелев и легендарния български треньор Димитър Пенев. Футболният турнир се организира за първа година и е по повод Международния ден на детето – 1 юни. Награждаването на победителите ще се състои същата вечер на амфитеатър “Гейзера”, по време на официалното откриване на Общинските празници.

Празничният концерт на Мирослав Илич ще започне от 20,00 ч. Преди това в програмата ще се включи и Детският фолклорен ансамбъл “103 градуса” към НЧ “От извора – 2013” с ръководител Иван Начов.

Концертът ще се състои на амфитеатър “Гейзера”, а при лошо време – в големия салон на НЧ “Просветен лъч – 1905”. Входът за всички мероприятия ще бъде свободен.