Започна ремонтът за 100 000 лв. на Джамията в Дупница, Мл. Толев: До края на септември ще сменим покрива

Ремонтът на Джамията вече започна.

Дългоочакваният ремонт на Джамията в Дупница за 100 000 лв. започна. На 1 август с реставрационните дейности се заеха работници на държавната фирма „Рестраврация” ЕАД, която спечели проведената от общината обществена поръчка.


Младен Толев

Част от Тюрмето, както е известна още емлематичната за града сграда, вече е опасано с обезопасително скеле. Предстои същинската работа по смяна на покривната конструкция.

„Започнахме предварителните мероприятия – направа на ограда, скеле и след това започваме ремонта на покрива. Това е по договора с общината.

Работници на фирма „Рестраврация” обезопасяват сградата.

Ако се намери допълнително финансиране, кметът Чимев има желание и отвътре да се направи, но…”, коментира Младен Толев – технически ръководител и координатор по охрана и безопасност на труда към столичната фирма.

От дружеството отбелязаха, че са осигурили част от специалните керемиди, които са необходими, ще се използват и запазените стари керемиди и ще бъдат доставени още.

„Осигурихме една част от керемидите, имаме ги в наличност. Ще се използват и старите тегули, които са оригинални. Ще докараме и нови за местата, на които липсват, защото голяма част от тях са направени от бетон, не са от керамика, и ще се опитаме на 100% да възстановим покрива”, обясни техническият ръководител.

Съгласно договора, сключен между общината и фирмата изпълнител, ремонтът трябва да бъде извършен за два месеца и половина.

„Надяваме се да приключим до края на септември или в началото на октомври, зависи от времето”, отбеляза Младен Толев. В момента на обекта са 5-има работници, но се очаква техният брой да стигне до 15.

Ремонтът струва близо 100 000 лв., които бяха заложени в тазгодишния бюджет на община Дупница. Преди това от местната управа направиха опити да осигурят финансиране по проекти, но средства не бяха отпуснати и ремонтът се отлагаше. Реставрацията се забави и заради това, че като паметник на културата за ремонта се иска разрешение от Министерството на културата.