Заради несъответствие със закона: Три военни паметника в Ихтиман отпадат от Националния регистър

Във връзка с несъответствие с чл. 4 от Закона за военните паметници, Областната комисия “Военни паметници” реши четири паметника – един в Община Божурище и три в Община Ихтиман, да отпаднат от Националния регистър и картотека на военните паметници. Това се съобщава в официалната интернет страница на Областната администрация на Софийска област.

Комисията е извършила преглед и актуализиране на Областния регистър на военните паметници, който е част от националния регистър, поддържан от Министерството на отбраната. Заседанието се е провело под председателството на областния управител на Софийска област Юлиян Леков.

До 30 март общините от Софийска област трябва да отстранят някои пропуски в изпратената до Министерството на отбраната информация, касаеща актуализацията на Националния регистър и подготовката за неговото публикуване на Портала за отворени данни, поддържан от Министерството на отбраната, се посочва още в информацията.

В края на миналата година депутатите приеха редакционна поправка в бюджета на Министерството на отбраната, благодарение на която ще се инвестират средства в размер на 200 хиляди лева за опазването на военните паметници и гробища.