Затварят единствения Триажен кабинет в Югозапада!

Зам.-кметът на Дупница Крум Милев към шефа на РЗИ: Спите ли спокойно, д-р Величков?

Убедих се, че човешкият живот в РЗИ-Кюстендил не струва и 6 лева, колкото е цената на един тест

Затвориха Триажния кабинет в Дупница. Причина за преустановяване на една от най-значимите социални услуги в града е липсата на тестове, които се осигуряват от РЗИ-Кюстендил.
“След безумния отказ на РЗИ-Кюстендил да продължи осигуряването на тестове сме принудени да затворим Триажния кабинет. Кметът инж. Методи Чимев бе разпоредил да купуваме тестове, само и само кабинетът да продължи да функционира и да бъде своеобразен филтър за хора със симптоми на коронавирусна инфекция, но това няма как да продължи. През миналата седмица получихме известен брой тестове и от Ротари клуб-Дупница, но и те вече свършиха. Тази сутрин бяха останали 9 броя тестове и след изчерпването им – затваряме. Нямаме избор”, заяви заместник-кметът по социалните дейности в община Дупница Крум Милев. Като член на Общинския оперативен щаб той е обезпокоен от епидемиологичните последици след спиране на дейността в пика на пандемията.

“Какво ще последва оттук насетне за жителите на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня, най-вече за болниците и медицинското обслужване. Съмнявам се, че шефът на РЗИ-Кюстендил си задава този въпрос. Никога не е ставало въпрос да издава Триажът зелени сертификати, а да облекчи, повтарям облекчи, работата на медиците. Досега през триажа всекидневно преминаваха по над 100 със симптоми на ковид, а сега всекидневно ще се трупат пред кабинети, пред лаборатории и болниците. Всеки ден по над 100 човека! Всеки ден над 100 ще бъдат контактни на десетки други заради, меко казано, престъпното решение на РЗИ-Кюстендил, което предрешава човешки съдби, с други думи ще се сее смърт в мирно време. А в събота и неделя – адът ще бъде в болниците”, допълни Крум Милев.

“С това си престъпно решение се убедих, че човешкият живот в РЗИ-Кюстендил не струва и 6 лева, колкото е цената на един тест. И ще попитам шефа на РЗИ-Кюстендил: Спите ли спокойно, д-р Величков?”, заключи Крум Милев.
От община Дупница предоставиха телефоните на РЗИ-Кюстендил и мобилния номер на д-р Златко Величков. При желание за получаване на повече информация и въпроси, свързани с тестването, гражданите могат да позвънят на телефони: 078 558 201 – РЗИ-Кюстендил, или на 078 558 201 – д-р Златко Величков.
Припомняме, че още в началото на месеца кметът на Дупница инж. Методи Чимев алармира за проблемите с предоставянето на тестове за нуждите на Триажния кабинет от страна на Районната здравна инспекция. Тогава той определи отказа за съдействие от страна на инспекцията като „смъртоносни изстрели в мирно време” и съобщи, че за да може да продължи дейността, общината е принудена сама да закупува т.нар. безплатни тестове.
Тогава градоначалникът заяви: “В тази ситуация в страната с висока смъртност и хиляди болни всеки ден прекратяване работата на Триажа означава само едно – по над 100 човека допълнително всеки ден пред кабинетите. Последствията от подобно нещо всеки може да прецени сам какви ще бъдат – в десетки пъти ще скочат заразените, в пъти ще скочат семействата, които ще загубят свой близък. Това ли иска РЗИ, питам аз? Пречи ли Триажният кабинет на нечии финансови интереси? Някоя банкова сметка няма да се пълни на гърба на човешкия живот ли? Д-р Величков да каже колко теста е получил за областта, как са разпределени и къде?”.
Седмици по-късно той не получи отговор на отправените въпроси към Районната здравна инспекция в Кюстендил. На въпрос на „Вяра” градоначалникът съобщи, че всичките му питания са потънали „като глас в пустиня” и че не приема обяснението на д-р Величков, според което безплатните тестове са предназначени единствено на лицензирани лаборатории, тъй като кабинетът не е лаборатория и няма предназначението да издава т.нар. зелени сертификати. „Това е социална услуга, която изцяло е поета от общинския бюджет, като целта е да бъде намален натискът върху останалите звена в здравната система, недопускане на смесване на болни и здрави хора по коридорите на лечебните заведения и максимално улеснение за гражданите”, категоричен бе М. Чимев.

Триажният кабинет в Дупница бе открит в края на миналата година, като абсолютно всички разходи по функционирането му са за сметка на общинския бюджет. Той работеше до 1 юни, като за 7 месеца през кабинета преминаха над 10 000 жители. С новата вълна кабинетът отново отвори в началото на месец септември. В същия месец през него са преминали 1231 души, като положителни проби са дали 372-ма. През месец октомври се тествани 2565, от които положителни са 800. От 1 до 16 ноември през Триажния кабинет са преминали 1411 души, а отчетените положителни проби са 544.
„Вяра” първа алармира за липсата на т.нар. „безплатни тестове” на територията на общината. Фактът, че Дупница остана подмината от министерското обещание, се отрази както на хората с очаквания, че чрез тях ще организират дейността на бизнеса си, така и на единствения Триажен кабинет в Югозапада. И ако в Благоевград се отчита, че липсата на ковид зона и триаж е голям проблем за града и околията, то вече е факт, че в област Кюстендил бе закрит единственият работещ такъв.
Без реакция по възникналите казуси от седмици е и Областният кризисен щаб под ръководството на губернатора инж. Александър Пандурски. Областният кризисен щаб, РЗИ и участващите в него институции би трябвало да са напълно наясно с епидемиологичните последици, които може да нанесе спирането на дейността на кабинета. Средно на ден през него преминават стотици, които при липса на Триаж ще се насочат към частните лаборатории в града, повечето от които заемат кабинети в сградата на Диагностично-консултативния център. Така смесването на потоци от носители на коронавирусна инфекция с останалите пациенти вероятно ще доведе до още по-голям епидемиологичен взрив, какъвто отчетоха в Благоевград точно по същите причини.
Немалък проблем за гражданите на общината остава и работното време на лабораториите в Дупница. За разлика от Триажния кабинет, който обслужваше граждани със симптоми на коронавирусна инфекция всеки ден до 18 часа, всички лаборатории в града затварят на обяд. Още по-голям е проблемът през почивните дни, тъй като от петък на обяд по понеделник медико-диагностичните лаборатории не работят.
Новината за спиране на дейността предизвика огромно недоволство сред жителите на Дупница. Буквално за минути социалните мрежи бяха залети с питания по каква причина градът им е дискриминиран. Те не спират с упреците си към своите съграждани в лицето на настоящия здравен министър д-р Стойчо Кацаров и шефа на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков. Дупничани подозират и финансови интереси на различни частни здравни субекти и лаборатории в града, които целят да печелят на гърба на болните от коронавирусна инфекция. Най-разтревожени от всички се оказаха хората, на които днес се наложи да отидат, за да се тестват в Триажния кабинет. Изпратени от личните лекари в следобедните часове, те не знаеха какво да предприемат, тъй като вратите на кабинета бяха затворени, а всички лаборатории в града бяха вече с изтекло работно време.