Звено за Ковид-19 разкрива Профилакториумът в Перник

При евентуално увеличаване на случаите на заболели от коронавирус, Профилакториумът в Перник има възможността да поеме пациенти, информира временно изпълняващият длъжността управител Емил Ненков.

Условията в болничното заведение позволяват да бъдат настанявани хора, при които острата фаза вече е преминала, но се нуждаят от допълнително възстановяване. По този начин ще бъдат облекчени болниците, където се освобождават места за тежките случаи.

„В пълна готовност сме да разкрием 10-15 легла. Сградата е достатъчно голяма, за да бъдат изолирани пациентите с Ковид-19 от останалите. Не говорим за тежки случаи, защото не разполагаме с кислородна инсталация. Община Перник обаче закупи пет кислородни бутилки, които да използваме в случай на необходимост. Благодаря на кмета Станислав Владимиров – решихме проблема в рамките на един ден. Миналата година една част от хората, преминали острата фаза, се преместваха в Минна болница, мисля, че сега ние може да бъдем такава база“, заяви Ненков пред канал Струма.

Болничният шеф призова перничани да се ваксинират. Според него нарастването на заболелите от Ковид-19 в четвъртата вълна до голяма степен се дължи на „крайния скептицизъм към ваксините“. „Някои от работещите тук също не са преболедували, нито са се имунизирали. Аз настойчиво ги съветвам да си поставят ваксина. Обръщам се към всички хора – да вярват в точната медицинска наука, а не във фейк новините“, каза още Ненков.

Общо 8 838 са заразените с коронавирус в Пернишко от началото на пандемията. Към 15 септември са регистрирани 33 нови случая. Ваксинирани са 38 351 жители на областта. От тях 19 815 са получили и втора игла.