Иван Ибришимов: Управлението на държавата бе сведено до едни обществени поръчки

В продължение на 10 години в България се работеше така, че да бъде разрушен парламентаризма, смята кандидатът за народен представител от БСП за България в област Кюстендил

– Д-р Ибришимов, странна беше тази кампания. Проведе се в епидемична обстановка. Как се отрази кризата на предизборната ситуация?

– Да, за първи път се провежда такава кампания. Изключително трудна и нетипична , кампания в която всички ние кандидатите бяхме ограничени в контактите си с избирателите, за да представим нашите програми и вижданията си за управлението на страната. Нямахме възможност да отговаряме на директни въпроси , за да могат хората да направят своя адекватен избор на 4 април. Но всичко, което се случва за мен не е случайно. Управляващите се постараха доста, за да се стигне до тук и да се вкараме точно в такъв тип предизборна кампания. Ако не бях човек, който е от политиката , а бях избирател, който ще трябва тепърва да избере за кого да гласува, щях да съм в изключително затруднена ситуация. Този тип кампания може да вкара в парламента абсолютно  случайни и неподготвени хора. Мога да кажа, че в продължение на 10 години в България системно се работеше така, че да бъде разрушен парламентаризма.

Ниската избирателна активност също работи в посока за възпроизвеждане на този модел. Модел, който изкара стотици на улицата за протест.Тя помага на ГЕРБ и партиите, с които те управляваха.   Тук искам да напомня, че има близо 450  000 души държавна администрация заедно техните семейства, която по един или друг начин се чувства притисната да гласува за управляващите. Говоря за тези, които са назначени по партийна принадлежност, а не по експертиза.

– Хората имат възможността да гласуват преференциално. Вие лично от кого очаквате подкрепа?

– Мисля, че съм разпознаваем човек сред своите избиратели.Човек, който най-вече е балансиран и предвидим.Тези качества са важни за един политик и съм го доказал в годините. Такъв съм бил и като народен представител от управляващата партия, такъв бях и като представител на партия в опозиция.Винаги съм намирал начин да помагам и бъда близо до хората.Във времето, в което съм бил представител на управляващата партия в област Кюстендил съм съдействал с проекти за над 16 милиона. Чрез Фонда за  регионално развитие, който бе създаден от Пламен Орешарски достигнаха средства до всяка една община.И сега през последните четири години съм се стремял да бъда полезен чрез своето участие в редица законопроекти, свързани със здравеопазването и социалните дейности.Винаги съм смятал, че социалната политика трябва да бъде сред най-важните приоритети на държавата, още повече към настоящия момент.  В случай, че срещнем необходимата подкрепа и спечелим настоящите избори, избирателите е добре да знаят, че в програмата си сме обявили мораториум върху продажбата на държавните и общински болници. Това е един и от най-личните ми приоритети,  кауза както за мен като кандидат за народен представител , така и на групата ни общински съветници от БСП. В годините на управлението на ГЕРБ има закрити над 30 общински болници в цялата страна, в това число и в Бобов дол. В областта остана единствена дупнишката болница, която неведнъж е била застрашена от фалит и закриване. Винаги сме били в позицията да помагаме и да не позволим това да се случи.Така ще бъде и занапред.

Бил съм съвносител на законопроекти за намаляване на ДДС върху лекарствените продукти, което и сега е заложено в нашата програма.В нея влизат още  осигуряването на безплатни лекарства за деца до 14 години, електронно здравеопазване и други добри предложения, които не се появяват сега преди изборите. Те са били подлагани на дебат, но са отхвърляни от управляващото мнозинство, само защото са предложени от опозицията или народен представител, който не е член на управляващата коалиция. Предлагаме още увеличаване на средствата, които държавата отпуска за първо, второ и трето дете. Еднократна помощ от 6 500 лв. за второ дете, при осигурени родители в рамките на две години. Увеличаване на майчинството до размера на минималната работна заплата от 350 на 680 лв., както  и ред други мерки, които касаят социалната сфера. А тя е най-важната сфера за хората. Важно да изтъкна е, че програмата, която предлага БСП е писана от експерти, а не от политици и това ни дава самочувствието да я презентираме пред избирателите. Аз съм убеден, че хората ще оценят направеното от мен и представляваната от мен партия и въпреки всички трудности ще ни дадат своята подкрепа.

– БСП беше ли полезна партия в Народното събрание и с какво?

– БСП се оказа единствената опозиция на този модел на управление.Социалистическата партия неведнъж е алармирала за много безобразия, които се вършат в държавата и ги е изкарвала публично, тъй че да стигнат до знанието на хората.Въпросът е до каква степен хората са го разбрали. Ключов въпрос е дали избирателите ще поискат тази промяна, за която говорят и пишат в социалните мрежи.  Защото, ако не се излезе да се гласува, тази промяна няма как да дойде.

– Какво би ги спряло?

– На първо място би ги спряло чувството, че вече не вярват, че нещо може да се промени и на второ място пандемията. Като правя уточнението, че пандемията само допълнително ще утежни ситуацията. Ние сме правили избори с много ниска избирателна активност и без да бъдем в епидемична обстановка.И всеки, който се занимава с политика трябва да се замисли защо се случва това. Апатията е много по-страшна от вируса и  за постигането на това чувство се работи усърдно и години наред. Изпълнява се дългосрочна политика за обезверяване, потискане и поставяне на хората в различни зависимости. Смея да кажа, че в момента сме свидетели на абсолютен тоталитаризъм в управлението на държавата в осъзната форма. Страната ни се управлява авторитарно от джипката на премиера, който демонстративно раздава пари под път и над път. Средства, които нямат никаква разчетност. Ще дам пример с прословутите 50 лв.,които се дават на пенсионерите.Говорим за милиони левове, които се раздават без каквато и да било принципност. БСП предлагаше съвсем различен модел за повишаване на пенсиите, с минимум от 30-40 % , и това да стане със законопроект,   с решение на Народното събрание и съответно да са разчетени дългосрочно в бюджета. По същият начин се раздават средства от извънбюджетния излишък, който се формира всяка година. С тези средства разполага еднолично и единствено премиера Бойко Борисов и той ги раздава по собствено усмотрение на кметове и фирми, които са близо до него и му харесват. Чуваме лозуга: Работа, работа, работа! Но питам, какъв е начинът на работа по отношение на инфраструктурните проекти  и прословутото саниране на блоковете. Погледнете качеството на тези проекти и как се изпълняват .ГЕРБ имаха шанса да управляват, когато в държавата влязоха средства от европейски фондове, но управлението на държавата бе сведено до едни обществени поръчки. И до там. Няма визия. Няма политика за основни сектори като здравеопазване и социални дейности. В най-големия пик на пандемията премиера си позволи да качи здравния министър и директора на Пирогов, за да им показва магистрали.Това  говори единствено,  че за него хората, медиците и човешкия живот нямат никакво значение. Значение имат единствено обществените поръчки. За това казвам, че трябва нов модел на управление. И не трябва да допускаме случайно попаднали хора да бъдат отново в парламента.

– Каква е вашата нагласа за резултатите от изборите?

– Очаквам изборите да преминат при ниска избирателна активност. Надявам се в последните дни  хората да се събудят и да разберат, че трябва да се гласува, че има смисъл, ако искат нещо да се промени. Хората трябва да са убедени, че ни е необходим различен модел и политики, защото в момента стремглаво всички вървим надолу. Време е обществото да се изправи, да поеме отговорност и да направим заедно тази голяма крачка в правилната посока.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!