Изложби, спектакъл и презентация на доц. д-р К. Рангочев за Паисиевите дни в Самоков

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри Паисиеви дни в Самоков
На официалното откриване в зала „Самоков” присъстваха още кметът Владимир Георгиев, народните представители Васил Зашкев, Иван Ченчев и Юрий Козлов, областният управител на Софийска област Дарина Николаева, Негово преосвещенство епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник, общински съветници, кметове на общини, Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, доц. Д-р Константин Рангочев, секретар на Асоциация „Онгъл” и др.

Водещ на откриването бе Веселин Хаджиангелов,


директор на Исторически музей – Самоков.
Началото на мероприятията от Паисиеви дни в Самоков бе поставено с премиерата на спектакъла „Паисий”, една постановка на Ансамбъл „Българе”, с ръководител Христо Димитров. Вълнуващо представление, заредено с много емоция и патриотизъм, което проследи, чрез танц и визуални ефекти, живота на Хилендарския монах и написването на „История славянобългарска”.
Преди 260 години Хилендарският монах написа в началото на своята „История славяноболгарская“ великите слова: „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?“ И с тях и чрез тях започна Българското възраждане. Светецът от Самоков възкреси българския дух!


Раждането на „История славянобългарска” ознаменува появата в годините след него в гр. Самоков на Самоковската иконописна школа, Самоковската резбарската школа и Самоковска книжовна школа. Делото на Отец Паисий е вечно. А наш дълг е да го пазим и пренесем във времето, категорични са самоковци.

Мобилна изложба, посветена на 300 – годишнината от рождението на Паисий Хилендарски

и 260 години от написване на „История славянобългарска” бе експонирана на Ларгото в центъра на Самоков.
Изложбата „300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ е реализирана от Централна библиотека на БАН в партньорство с Държавен културен институт към Министъра на външните работи
Тя е разположена върху 14 платна, с изображения на публикации, издания и преписи на Паисиевата история. На платната Изложбата, могат да се видят извадки и цитати, които показват огромното значение на „История славянобългарска”, не само като творба, чиито послания са събудили националното самосъзнание на българина, но и като издание с историческа, литературна и изследователска стойност.
Освен изложбата, Община Самоков постави тематични пана, посветени на 300 годишнината от рождението на Отец Паисий, на спирките за градски транспорт.
Във втория ден от Паисиеви дни в Самоков бе направена

презентация на тема „Самоков – родното място на Паисий Хилендарски“

на доц. д-р Константин Рангочев, секретар на Асоциация „Онгъл” и бе открита изложба с фотоси. Присъстваха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, зам. кметът Люба Кленова, секретарят на общината Ангелина Вангелова, народният представител Васил Зашкев ставрофорен иконом Михаил Колев, протойерей Любомир Мишков и др.
В Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” доц. Рангочев представи основните хипотези за родното място на Отец Паисий, като аргументирано оборва „доказателствата” по тези хипотези.

Проблемът за родното място на св. Паисий Хилендарски може да се реши с използването на три вида свидетелства – олклорни предания, топоними и пр., документални (писмени) свидетелства – кондики, парусии, приписки и пр. и езикови свидетелства – получени от черновата на „Историята …“, съхранявана в Зографския манастир „Св. Георги Зограф“ в Света гора – Атон. „Според редица учени-лингвисти езиковите данни са високо надежден критерий при решаване на проблема за родното място на Паисий – подчерта доц. Рангочев, защото са обективни факти, преки свидетелства, а не логически или косвени аргументи. Несериозно е те да бъдат отминавани с пренебрежение.»

Боряна Христова пише в статия за Паисий Хилендарски: „Дълго време се смяташе, че произхожда от Банско, от рода на известния дарител и ктитор х. Вълчо. Според езиковите особености на черновата му обаче е ясно, че той не е оттам…“ Тезата за родното място на Отец паисий, а именно село Доспей, община Самоков бе добре аргументирана и защитена. Краеведът и литератор Иван Ненов допълни изложението на доц. д-р Рангочев с изследванията за семейството на Паисий, чиито три сестри, родени между по-големия Лаврентий и него, са оставили свои доказателства за родното им място и рода. В галерията директорът на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов, откри

изложба „Делото на Паисий Хилендарски“.

В нея посетителите могат да разгледат фотоси от архива на музея, дарение от Петър Боев.
След лекцията на доц. Рангочев и откриването на изложбата, присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника на Хилендарския монах, който се намира на площада в Самоков. Венец от община Самоков поднесоха директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов и младият талантлив художник Геоги Игнев.