Кабинетът иска да вдигне цените и обхвата на тол системата, превозвачите са против

  • Коли продължават да плащат два пъти повече от тежкотоварния трафик

  • Премахнете комисионерите, затегнете контрола, за да има справедливост, призоваха превозвачите

Правителството иска да вдигне цените и да разшири обхвата на платените пътища за тежкотоварния трафик с включването и на втори клас пътища, но превозвачите са против. Това стана ясно по време на дискусията между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов с браншовите организации.

Тол системата беше въведена през 2020 г.

с цел да въведе справедливост при плащането на пътните такси на принципа – който руши повече пътищата, ще плаща повече. Вместо това обаче се получи, че

леките коли продължават да плащат два пъти повече от тежкотоварния трафик.

За 2020 г. от винетни такси, които се плащат от леките автомобили, са събрани 267 млн. лв., а от тол такси от тежкотоварния трафик – 111 млн. лв.
Подобни са данните и за 2021 г. Приходите от винетки са 271 млн. лв., а от тол такси 158 млн. лв.
Леките автомобили заплащат винетки за ползването на цялата пътна мрежа от 20 000 км, докато тежкотоварният трафик плаща тол такса за ползването на 3115 км пътища първи клас и магистрали.

Справедливо ли е леките коли да плащат повече от тирове и камиони?

Гроздан Караджов посочи, че в сравнение със съседните страни тол таксите у нас са между три и четири пъти по-ниски.
Той зададе три въпроса към превозвачите, акцентирайки на справедливостта.
Справедливо ли е българските граждани да продължават да плащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите – не, попита Караджов.
Справедливо ли е гражданите с леките си коли да плащат два пъти повече от превозвачите с тежкотоварни автомобили, допълни той.
Последното му питане беше дали е справедливо от три до шест пъти тол таксите в съседните страни да са по-високи от тези у нас.

Превозвачите: Премахнете комисионерите на тола, за да има справедливост

Превозвачите се обявиха против вдигането на цените и увеличаването на обхвата и призоваха за промяна на философията на тол системата.

Транзитният трафик да минава задължително през първи клас и магистрали,

за да плаща, а не да ползва безплатните алтернативни маршрути, призова бранша. Посочи, че това се прави в Унгария.
От

автобусния бранш поискаха държавата да спазва европейския регламент 1370,

който предвижда държавата да покрива разходите им и те да могат да имат разумна печалба, която за България е определена на 5%. Магдалена Милтенова посочи, че те извършват социална услуга с превоза на пътници. През последните две години не са повишавали цената на билета, а в същото време разходите за издръжка и цените на горивата са се повишили драстично. В същото време държавата за 2021 г. им е изплатила компенсациите на 84%. Така за две години лицинзираните автобусни превозвачи са намалели от 1475 на 850, а с днешна дата работят само 550.
Премахване на компенсаторните такси, поискаха още превозвачите. Причината е, че се налагат за абсурдни случаи. Например камион е получил санкция, че няма винетка, а те плащат тол такса./ mediapool.bg