Какво представляват мултимедиите за коли

Мултимедии за коли

Преди години, мултимедиите за коли бяха достъпни само в луксозните и скъпи автомобили, но днес това значително се промени. Те станаха по-евтини, по-качествени и функционални. Какво представляват, къде могат да се използват и лесни ли са за монтаж? Нека видим какво ще ни посъветват от онлайн магазин 4sales.

Какво представляват мултимедиите за коли

Автомобилните мултимедии днес представляват универсални информационно-развлекателни системи, оборудвани с множество функции и възможности. Основна особеност на подобна конфигурация днес са аудио, видео и навигационните компоненти. В първия случай, към интериора на автомобила са предвидени високоговорители, озвучаващи целия салон и възпроизвеждащи поне стерео-звук. За звуков източник на съвременните мултимедии предимно се използва вграден плейър или възможност за безжична връзка към външно мобилно устройство, посредством Блутут технологията.

Видео- и навигационното оборудване са придружени с допълнителен екран, изобразяващ видео-файловете и цялата необходима информация за работа с мултимедията. Видео-материалите се подават от външна памет, като флашка посредством USB конектор или слот за карта памет.

Управлението на съвременните мултимедии за автомобили се извършва чрез тъчконтрол и подходящ софтуер, а големината на екрана е достатъчна за комфортното възприемане на визуалната информация от дисплея.

Мултимедии за коли

За кои автомобили са подходящи

Всяка съвременна западна кола, без значение от нейната марка и модел, притежава в предното табло предвиден отвор за радио, а в голяма от случаите дори, те излизат с фабрично монтирано подобно оборудване. Това означава, че ако колата Ви е поне модел след 2000 г., то тя със сигурност предоставя възможност за използване на подобно оборудване. Въпреки това, при избора, препоръчително е предварително да знаете какви размери на корпуса са Ви необходими и да се поинтересувате за тях.

Лесно ли се монтират

В голяма част от случаите, мултимедиите за автомобили са с универсални размери на корпусите си, което позволява монтирането им в предвиденото гнездо за касетофона. Това позволява бързият и лесен монтаж на системата, оставяйки впечатление за фабрична инсталация като краен резултат. Препоръчително е:

  • Употребата на специални конектори, позволяващи лесното и бързо свързване и прекъсване на кабелните връзки;
  • Предварителното и детайлно проучване на придружаващата системата схема за свързване в комплекта;
  • Спазването на цветовите комбинации между отделните кабели при свързването помежду им. Например, + и – кабелите са оцветени съответно в червен и черен цвят, а земното е в жълто-зелен цвят;
  • В никакъв случай не оставяйте стърчащи оголени проводници, тъй като при допир до метална част от купето може да се причини късо съединение и дори да възникне пожар.