Кметът на Благоевград дарява лични средства за хората от изгорелия блок

  • Пострадалите семейства започнаха сами да чистят входа

  • Зарята в новогодишната нощ няма да бъде отменяна

Кметът на Благоевград Илко Стоянов ще дари средства от заплатата си, за да подкрепи засегнатите семейства от опожарения блок в квартал “Струмско”, съобщиха от пресцентъра на общината, цитирайки съобщение в личната фейсбук страница на градоначалника. В съобщението си кметът посочва, че зарята в новогодишната нощ няма да бъде отменяна.
Позицията на Стоянов е, че следва пострадалите да бъдат подпомогнати, без това да създава противопоставяне между хората дали да има заря в полунощ на 1 януари. Идеята за отмяна на новогодишната заря се зароди в социалните мрежи. “Мненията са различни, защото хората сме различни, но най-важното е да се научим да живеем с това многообразие”, е посочил в съобщението си Илко Стоянов. Кметът на Благоевград поясни, че дори общината да се лиши от пиротехническото шоу по повод настъпването на новата 2022 година, ще е незаконно средствата да бъдат преведени по сметката на нуждаещите се от изгорелия блок в благоевградския квартал “Струмско”. По думите на Стоянов това не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго, посочват от пресцентъра.
Благотворителността следва да е личен акт, а не действие на администратор или политик, е позицията на кмета на Благоевград. Паричната равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на 2022 година ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок, но не от бюджета на общината, а от личната заплата на кмета, съобщават от общинския пресцентър. Кметът отказва да посочи сумата с мотивите, че “целта е не да се мерим в цифри и морал, а да опитаме да прекратим противопоставянето между самите нас”, посочват още от общината.
Припомняме, 24-те семейства от бл. 18 в кв. “Струмско” посрещнаха Коледа без дом, след като пожарът погълна жилищния блок, в който живееха. В трагедията загубиха живота си трима души, а символ на надеждата станаха двама новородени близнаци, спасени по чудо заедно с майка им. На втория ден от Коледа хората от блока избраха да обърнат нова страница в живота и започнаха почистване на входа. Щетите са огромни, а хората се надяват на подкрепа и да им помогнат доброволци. За здравето на обитателите на опожарения блок отец Павел прочете молитва.
Преди дни в Благоевград пристигна главен комисар Николай Николов, за да връчи лично наградите на 21 пожарникари, спасили два пъти по толкова човешки животи. На това събитие дойдоха и най-малките обитатели на блок 18 – двете бебета близнаци, заедно с майка им Вероника. Тя не поиска нищо, но помоли всички да помогнат с каквото могат, за да се върнат всички у дома.