След коледния ураганен вятър Рилските езера посрещат туристи

  • Висока лавинна опасност в Банско

  • Божидар Джокин от ПСС-Дупница: Спасителни екипи ще дежурят по Нова година

Лифтът до хижа „Рилски езера“ вече може да бъде използван след ураганния вятър. Добрата новина за туристите дойде във вторник.
Преди това камерите бяха заснели големи количества сняг от навявания и метеорологичната обстановка бе екстремна.
Поради тази причина три дни не работеше и седалковият лифт до хижа „Рилски езера“. Ураганните ветрове са достигали скорост до над 30 метра в секунда и това е направило използването на съоръженията невъзможно. Специалисти поясняват, че при скорост на вятъра над 14 метра в секунда лифтът не трябва да работи от съображения за сигурност.
Във вторник в района на хижата вече имаше доста туристи, които караха ски и се радваха на хубавото време за планина.
„Има доста скиори, тъй като времето вече е значително по-добро и позволява карането на ски. Преди малко колеги ми се обадиха, за да ме информират за един инцидент на писта. За щастие не е сериозен, както нямаше и никакви сериозни инциденти през изминалите дни. Подобни леки падания са нещо рутинно и не се регистрират като акции“, коментира пред „Вяра“ Божидар Джокин, който е един от най-опитните в Планинска спасителна служба-Дупница. Той коментира и кога дупнишкият отряд ще започне да има ежедневни дежурства.
„В сряда имаме среща в София. Там с директора на ПСС ще уточним датата, от която ще започнем да имаме ежедневни дейности. Най-вероятно тези дежурства ще започнат някъде около 10 януари. Договорът ще бъде подписан за три месеца и ще обхване част от месец април, което е доста добре. Със сигурност и на 2 и 3 януари ще има хора от дупнишкия отряд, които ще дават дежурства. Знаете, че това са почивни дни и очакваме тогава в планината да има доста хора“, завърши опитният дупнишки спасител.
Същевременно от Българския червен кръст предупреждават за висока лавинна опасност в Банско. “Има доста сериозна снежна покривка, както и повишаване на температурите, което повишава възможността за лавини”, каза Атанас Уков от БЧК пред бТВ. Той призова любителите на зимните спортове да не напускат пистите, а тези, които практикуват фрийрайд, да бъдат внимателни и да излизат подготвени в планината. Местните власти следят и за строгото спазване на противоепидемичните мерки. Маските са задължителни на закрито, включително и в кабинките на лифтовете. “Този декември ни даде страшно много сняг и на практика това е първата дебела снежна покривка в планината. В комбинация с вятъра се създават предпоставки за лавини. Има и други фактори – на места през последните дни валя дъжд, който може и да заздрави снежната покривка, при други условия може да я направи още по-лабилна”, каза Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба към БЧК, пред БНТ.
Старото правило е, че там, където има склон и сняг, има опасност и от лавина, коментира Нешев.

Димитър ИКОНОМОВ