Кметът на Перник с удостоверение за вписване на селското хоро в културната ни съкровищница

Кметът на Перник Станислав Владимиров днес прие в кабинета си представители на Сдружение „Локално наследство“, които му връчиха Удостоверението за вписване на „Селското хоро в Пернишко“ в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство.

„Горд съм, че след обичая „Сурва” и нашето традиционно селско хоро става част от културната съкровищница на България. Искам да изкажа своите горещи поздравления към целия екипа, който неуморно и отдадено работи за популяризирането и опазването на нашите прекрасни обичаи“, с тези думи кметът благодари на етнолога Цветана Манова и Владимир Русев – част от екипа, работил по кандидатурата.

Традиционното за Пернишкия край селското хоро бе вписано на официална церемония в Министерството на културата тази година в най-престижната листа за нематериално културно наследство в България. Кандидатурата на “Селското хоро в Пернишко” беше подготвена и представена от СНЦ “Локално наследство” и е част от елемента “Традиционно танцуване и традиционни детски игри”. Това е вторият обичай от Пернишко, който е вписан в листата след традиционния обичай „Сурва”.