Кметът на Радомир се срещна с екоминистъра заради проблем с водата

Кметът на Радомир Кирил Стоев се срещна с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, съобщиха от общинския пресцентър.

Основната причина за срещата бе очакваното решение на Министерството на околната среда и водите във връзка с водата на радомирци.

Всички задължения от страна на ВиК-Перник са изпълнени и се очаква решението на екоминистерството, което няма причина да се бави във времето, затова и днес сме тук, заяви кметът Кирил Стоев.

Той добави, че предстои да започне работа по довеждащия водопровод от село Друган до Радомир, по който към момента има 70% загуби. Очаква се, че тези загуби на питейна вода ще бъдат сведени до нула след пускането в експлоатация на новото съоръжение.

Какво се очаква от Министерството на околната среда и водите?

Въпросът, който кметът на Радомир е обсъждал с министър Юлиян Попов, е да бъде възстановено подаването на вода от извор „Врелото” за Радомир.

Изворът е във водосбора на пернишкия язовир „Студена”, като до 2019 година се е използвал и като резервна връзка към Радомир. В разгара на водната криза в Перник обаче водоподаването към Радомир било спряно.

Сега се очаква разрешение от екоминистерството „Врелото” отново да захранва Радомир. Според кмета всички задължения от страна на ВиК-Перник са изпълнени и няма причина екипът на министър Юлиян Попов да бави разрешението.

Кметът на Радомир разговаря с министър Попов и за предстоящите програми и проекти, които се очаква да стартират в края на 2023 г. и в началото на 2024 година.

Стоев даде заявка, че община Радомир ще има съвсем различен подход по отношение на политиките за отпадъците и опазването на околната среда. Добави и че програмите, които ще стартират, ще дадат възможност да се подобри информираността на гражданите за разделното събиране на отпадъците. Освен това обяви, че общината започва разработване на проект, който е свързан с биоотпадъците, разделното събиране, подмяната на контейнерите и инсталациите за компостиране.

По време на разговорите на екоминистъра с кмета на Радомир не бе пропусната и темата за регламентираното извозване и изхвърляне на строителните отпадъци. Министър Попов сподели, че има общини у нас с добри практики, които са решили проблема чрез партньорски програми с публично-частни партньорства.

На срещата присъства и народният представител и заместник-председател на Народното събрание Никола Минчев, който също заяви подкрепата си към градоначалника на Радомир, като сподели, че е важно държавата и общините да работят заедно в подобряването на условията за живот на хората.