Кметът на Сандански осъди МВР на 10 000 лв. за незаконен арест, опетнили му името и страдал психически

Атанас Стоянов

Кметът на Сандански Атанас Стоянов осъди на първа инстанция ОД на МВР – Благоевград да му плати 10 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди от незаконен арест. Решението е на Административният съд в Благоевград, съобщава „24 часа“.

На 14 ноември 2021 г., по време на изборите за президент и парламент, Стоянов бе задържан за 24 часа. Спрян бе с колата си в края на изборния ден в с. Ново Делчево. При претърсване в колата бе намерен плик със списъци с имена на хора, населени места и цифри, както и 2240 лв. След като бе задържан до 24 часа, го освободиха безникакво обвинение. Тогава той бе категоричен, че пликът не е негов и му е подхвърлен в колата с цел политическо дискредитиране. Разпитани бяха много хора, но никой не уличи кмета в някакво престъпление.

Съдът отмени заповедта му за 24-часово задържане като незаконна и тогава той поиска обезщетение от МВР за моралните вреди, които е претърпял. След ареста той се затворил в себе си, притеснил са за авторитета, който е градил и има сред съгражданите си. Изпитвал е реален страх от последваща репресия за нещо, което не е извършил.

“Касае се за кмет на община с авторитет и изградено професионално име, ползващ се с добро име, който в резултат на незаконосъобразно наложеното задържане е преживял психически страдания – скандална репутация, станала достояние на обществото като цяло, доколкото не е спорно, че случаят е широко отразен в местни и централни медии, уронен авторитет, чест, достойнство и добро име”, мотивира се съдия Стоянка Пишиева и определи обезщетение 10 000 лв., което ОД на МВР – Благоевград да изплати на кмета.