След нападението на екип на Спешна помощ: Медици протестираха в Петрич

Снимка: БНР

От синдиката искат всеки, който посегне на лекар, сестра, фелдшер или шофьор, да бъде осъден и да плати глоба

Протест заради побой над медици от Спешна помощ-Петрич се състоя в южния град.

Той беше организиран от Национален синдикат „Защита“, след като млад мъж от петричкото село Кавракирово нападна екип на Спешна помощ. Председателят на синдиката Красимир Митов каза пред медиите, че тези случаи се превръщат в ежедневие, затова протестът ще се пренесе и в София и ще бъде подкрепен от всички центрове в страната.

От синдиката настояват за законодателна промяна, с която да се гарантира недосегаемост на работещите в здравеопазването. Всеки, който посегне на лекар, сестра, фелдшер или шофьор, да бъде осъден по бързата процедура и да заплати голяма глоба.

Пострадалия на 8 март шофьор Костадин Неделчев разказа пред медиите, че това е поредният случай, при който се случва нападение над екип. По думите му нападенията са по-рядко, но много често се случва да има обиди и неприятни разговори. Неделчев казва, че нещо трябва да се промени, за по-голяма сигурност.

Според него пациентът, за когото са отишли на адрес, най-вероятно е бил употребил алкохол. “Той си беше спокоен, доколкото знам беше бит от брат си и фелдшера прецени, че е хубаво да се вземе в болница, за да се направят рентгенови снимки и изследвания“, каза Неделчев.

След като линейката тръгва, шофьорът вижда през прозорчето, че пострадалият напада фелдшера, като и нанася удари в областта на гърдите. Спрял е, за да помогне на своя колега.

След като пострадалият е чул, че фелдшерът се обажда на полицията, започва да се самонаранява, като си удря главата в стената на линейката, помощните носилки и т.н., разказа шофьорът. След това екипът на Спешна помощ е помолил близките да си го приберат и са решили да си тръгнат, защото около линейката са се събрали много близки и не са знаели как ще продължи ситуацията.

Председателят на синдиката разказа, че са в Петрич, за да изразят своята подкрепа към филиала на Спешна помощ в града, но и да изразят недоволство, защото това се случва години наред.

„Алармирали сме всички правителства, парламентарни групи, председатели на здравни комисии и въпреки обещанията, че най-сетне ще се намери някаква законова рамка, която в един момент ще спре насилието над медици, за най-голямо съжаление, години наред, насилието се засилва, става ежедневие.

Никаква реакция от институциите, така че този протест, който ще започне оттук нататък, той ще се пренесе и в София и ще бъде подкрепен от всички центрове в страната“, каза той.

След като няма “чуваемост”, ние трябва да накараме управляващите да разберат, че действително има проблем и че трябва да намерим решение, допълни Митов. Той посочи, че само преди месец е имало пребит шофьор в София.

Митов обясни, че за екипите на Спешна помощ няма сигурност, особено по кварталите с малцинствата. По думите му там проблемът е още по-сериозен. Заместник-председателят на синдиката Милена Атанасова настоява екипите на Спешна помощ да бъдат застраховани докато са на дежурство.

Тя обясни пред медиите, че в момента екипите са застраховани, само докато са в линейката, когато те са извън линейката няма застраховка т.е. когато пострада някой от екипа, ако е извън линейката и след това му се наложи по-продължително лечение, няма никаква застраховка, каза Атанасова.

Протестът беше подкрепен от работещи в Спешна помощ в Сандански и Кресна.