Кметът на Симитли запали свещичка за здраве в параклиса на връх Кръста

Параклисът „Св. Александър Невски“ в подножието на връх Кръста край Симитли отбелязва своя храмов празник. Кметът на Симитли Апостол Апостолов заедно с председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и кметовете на селата Сушица и Ракитна – Георги Митрев и Стефан Костов, и тази година не пропуснаха да се качат до параклиса и да запалят свещ за здравето на всички жители на общината и на цялата страна.
Изграждането на параклиса „Св. Александър Невски“, който се намира в подножието на връх Кръста, при 22-метровия християнски символ в село Ракитна, започва на 6 август (Преображение Господне) през 2018 година.
Желанието на местните хора било този градеж да стане неразделна част от облика на мястото, където по време на Руско-турската война 1877-1878 г. глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България!“
Днес параклисът е приеман като символ на родовата памет. Основен инициатор за изграждането му е кметът на село Ракитна Стефан Костов, със съдействието на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. В изграждането на храма участие вземат и много местни жители.