Ковид надви Банго Васил

Юлия Любенова първата (вляво)
  • Ромите все по-уплашени от кризата

  • Юлия Любенова от „Амала-Приятели”: Хората от малцинството стават все по-бедни

Ковид кризата за поредна година осуетява груповото посрещане на Банго Васил и новата година от ромската общност в Дупница. Заразата все по-силно удря малцинството не само по отношение на здравето, но и в икономически, финансов и социален план. Фактите са стряскащи отдавна и стават по-страшни. По неофициална информация за последната година Ковид-19 е погубил около 50 човека от ромите в Дупница, които са над 4000 души. По-голямата част от тях продължават да са без работа, с много ниски доходи, на ръба на оцеляването.

Ще празнуват ли дупнишките роми, попитахме Юлия Любенова – председател на неправителствената организация „Амала-Приятели” в общината. „Заради епидемичната обстановка няма да има организирано празнуване на Банго Васил. Предполагам, че всеки ще си празнува в тесен семеен кръг, както и моето семейство. Всички ще се съберем на трапезата. Ще сготвим сарми. Ще заколим и петел, печем го цял, с кисело зеле. Ще си омесим и питка с пара. Ще има и баница с късмети. Традицията е до полунощ да не се приемат гости. На сутринта идват сурвакарите. Много е важно първият гостенин – полазник, да е добър човек, за да е хубава годината.

Като организация имахме намерение за Банго Васил да представим книгата на Лиляна Ковачева, която е доктор по педагогика, „Ромската общност от област Кюстендил”, но заради пандемията отложихме”, каза Любенова. А отговорът й на въпроса как се справят на фона на Ковид-19 и ситуацията в страната е: „Случващото се покрай коронавируса все по-силно рефлектира и върху нашата общност. Хората са уплашени. Боледуват, ограничават се, пазят се да не се заразят. За 1 година от Ковид-19 си отидоха 40-50 човека. Инфлацията, поскъпването на цените на хранителните стоки, тока и всичко останало доведоха до обедняване още хора. Ромите все по-трудно се справят. Стават все по-бедни. По-голямата част от тях продължават да са без работа. Доста са тези, които работят на черно – без трудови договори и осигуровки. Както и работещите само в определен сезон.”

Юлияна КОЛЧАКОВА