Край на сагата Томов! Благоевград избира предсрочно нов кмет!        

Румен Томов

ВАС детронира градоначалника след повече от 1 година съдебни войни

Върховният административен съд взе решение за отстраняването на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов. Мотивът – градоначалникът е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. Тече процедура по заличаване на личните данни, като по тази причина решението все още не е официално огласено. Така инж. Томов, встъпил в длъжност на 11 ноември 2019 година, напуска поста си предсрочно, след повече от 1 година съдебни войни. Съгласно закона предстои да се влезе в процедура на частичен избор на управник на областния център на Пиринско. Най-напред Общинската избирателна комисия трябва да уведоми Общинския съвет, който пък да избере временно изпълняващ длъжността кмет.

ЦИК е длъжна да изпрати писмо до президента Румен Радев, а той да издаде указ за провеждането на частични избори за кмет на община Благоевград.

Очаква се до провеждането на нови избори управлението на общината да поеме Ясен Попвасилев, който вече е бил избиран за временно изпълняващ длъжността кмет. Попвасилев бе заместник на Румен Томов по финансовите дейности.

Инж. Румен Томов се яви на местните избори през 2019 г. като независим кандидат, подкрепен от БСП.

След вота бившият градоначалник Атанас Камбитов (ГЕРБ) подаде сигнал до Общинската избирателна комисия (ОИК) за това, че Томов не е заличен като едноличен търговец в законоустановения срок (4 декември 2019 г.) и така е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Проверка на документите на фирмата ЕТ “Румен Томов – Алма-ЕМ” в Търговския регистър показала, че към изтичането на крайния срок – 4 декември, няма внесено искане за заличаване на дружеството, става ясно от решението на ОИК. На 18 декември кметът внася уведомление в ОИК, че фирмата вече не съществува.

Жалбата на А. Камбитов бе с дата 10 декември 2019 г. Десет дни по-късно ОИК-Благоевград проведе заседание, последвано от гласуване. За предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов се обявиха 4-ма членове на комисията – Мартин Бусаров, Биляна Петачка, Елена Панчева, Стоян Терийски. “Против” гласуваха 9 от членовете на комисията – Йордан Симонски, Вилислав Балев, Мустафа Сирачки, Илия Милев, Елеонора Атанасова, Александра Стоянова, Владимир Вачев, Светослава Терзиянова-Михайлова, Милена Велкова. Така ОИК реши да откаже да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов.

Последва обжалване пред Административен съд-Благоевград от страна на 4 партии – ГЕРБ, МИР, „Нова алтернатива” и „Свобода”, които взеха участие в местните избори. На 14 януари 2020 г. съдия Димитър Узунов даде ход на делото, а на 22 януари АС-Благоевград излезе с решение, с което отмени като незаконосъобразно решението на ОИК-Благоевград да не прекратява пълномощията на кмета. Съдът се произнесе на база жалбите на ГЕРБ и МИР, тъй като другите две политически партии – „Нова алтернатива” и „Свобода”, нямат представители в Общинския съвет на Благоевград и съответно не са легитимирани да обжалват решение на ОИК.

На 16 април 2020 г. Върховният административен съд остави в сила решението на благоевградските магистрати. До намесата на ВАС се стигна след касационни жалби от страна на ОИК-Благоевград и на градоначалника Румен Томов.

От съда посочиха, че съгласно чл. 41, ал.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на Общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото, избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от Търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4.11.2019 г.

Със свое определение от 31 март 2020 г. състав на ВАС установи несъответствие между текстове от ЗМСМА и Конституцията, след което спря производството по делото и отнесе въпроса до Конституционния съд.

На 28 април 2020 г. след инфарктно 3-часово заседание Общинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно пълномощията на кмета Р. Томов. Извънредното заседание бе свикано в отговор на решението на ВАС.

Междувременно в Конституционния съд бе образувано дело, като от съда бе поискано да отмени като незаконосъобразна нормата на ЗМСМА, според която Томов е нарушил закона. На 24 септември 2020 г. стана ясно, че Конституционният съд отхвърля искането, направено от страна на тричленен състав на ВАС и 63-ма депутати от 44-тото Народно събрание. На 23 юни 2020 г. бе образувано ново дело във Върховния административен съд по жалба на инж. Румен Томов, което бе спряно до произнасянето на Конституционния съд. Делото бе възобновено на 8 октомври 2020 г. Въпреки че се очакваше решение по казуса до края на годината, изненадващо за всички процесът бе отложен за 18 януари 2021 г. На определената дата инж. Томов и неговите адвокати не се явиха в съда, като представиха болнични листове. На 1 февруари 2021 г. заседание имаше, а след него стана ясно, че прокурорът намира решението на ОИК за прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград за законосъобразно. На 14 април окончателното решение на ВАС бе вече факт.

Самият Румен Томов запази мълчание в първите часове след съдебното решение. Новината остана без коментар от негова страна. Румен Томов е роден е на 8 септември 1961 година в Благоевград. Дядо му и баба му са бежанци от Вардарска Македония. Баща му е директор на Стопанска дирекция в търговията, а майка му – солистка на ансамбъл „Пирин“. Завършва висше образование като машинен инженер в Русенския университет и се занимава със строителен бизнес. В 2019 година като независим кандидат, подкрепен от Българската социалистическа партия, печели на втори тур кметските избори в Благоевград срещу кандидата на ГЕРБ и действащ кмет на града Атанас Камбитов. Румен Томов е семеен, има две деца. Живее в еднофамилна къща в квартал “Баларбаши” в Благоевград.