Кучета „туристи” шетат из Пиринско

В Благоевград пишат жалби до БАБХ, Симитли си иска четириногите любимци обратно

Четириноги „туристи” обикалят Благоевград и Симитли. Това стана ясно от информация на официалната фейсбук страница на Благоевград, в която се съобщава, че две бездомни кучета от Симитли са пристигнали в центъра на града. След проверка в Интегрираната информационна система ВетИС е установено, че едно от четириногите е от съседната община Симитли. Предния ден в Благоевград е забелязано още едно животно със същата ушна марка.

Управителят на ОП „Общински приют за безстопанствено животни“ Владислава Асенова е подала жалба към ОДБХ – Благоевград, чрез която настоява да бъде извършена проверка във връзка с ежедневни сигнали от граждани и доброволци, че се пускат кучета на територията на община Благоевград.
„Често в Благоевград биват забелязвани нови възрастни кучета, а голяма част от тях са без марка или чип. Има данни, че четириногите „пристигат“ в Благоевград от други общини, като биват пускани на места, които не са обхванати от видеонаблюдението. Призовават се жителите, ако забележат нередности незабавно да подават сигнали на дежурните телефони”, заявява Асенова.

И докато в Благоевград се жалят от присъствието на двете животинки, то община Симитли ги удари в земята с реакция, като си поиска четириногите любимци обратно.

В трогателен и хуманен пост кметът Апостол Апостолов отправи призив към съседите си “Моля, върнете ни кучетата, те са една от атракциите в нашия град. Всеки ден безброй деца си играят на градския площад с тях. Те са техните любимци. Какъв човек е този, който ги е откъснал от естествената им среда и от любовта на децата”, пише градоначалникът.

И за да не остане длъжник на колегата си Илко Стоянов му съобщи, че след акция на отдел “Екология” от Общинска администрация – Симитли са заловени 3 кучета с марката на община Благоевград на площад “Септември” в града. Той също отбелязва, че това не е еднократен случай, но с разликата, че този път те са 3 броя. Обикновено четириногите туристи били по 50-60 и пристигали директно от площада на Благоевград. „Но въпреки всичко община Симитли ги приема и ги обгрижва, без значение от бройката”, декларира Апостол Апостолов.