Къща на Лазурния бряг за 3,6 млн. евро и две сметки пропуснал да декларира общински съветник от Перник

Божидар Живков: Проверката приключи, всичко е изрядно

Две сметки в чужбина с наличност над 400 хил. евро. Това е пропуснал да декларира пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Божидар Живков – общински съветник в Перник от местната коалиция “Български демократичен център – БДЦ/ЗС “Александър Стамболийски”.

Той и съпругата му притежават къща във Франция за над 3.6 млн. евро. Имотът също не е посочен в декларацията му, но е обявено друго обстоятелство – притежанието на търговско дружество във Франция, чрез което е купена въпросната къща. КПКОНПИ започва проверка срещу общинския съветник след публикации в медиите през април. Тя продължава и към момента. Получена е обаче информация от френските власти, че съпругата на Живков има банкови сметки, които не са посочени в неговата декларация. По информация на Mediapool.bg става дума за две сметки. Едната е открита през септември 2015 г. и с наличност малко над 370 хил. евро. В другата има 30 566 евро.

По време на проверката КПКОНПИ стига до извода, че освен че парите на съпругата на Живков не са декларирани, не е ясен и произходът на средствата за къщата. За да гарантира връщането на заема, притежаваното от съпрузите френско дружество “V Property” е вписало дружествените си дялове, чиято стойност е 1000 евро. Иначе казано – срещу заем от над 3.6 млн. евро, за които не е ясно откъде идват, тъй като “Аура Стар”, поне на пръв поглед, не разполага с тях, общинският съветник е предоставил обезпечение от 1000 евро. Освен това според данните на френските власти дружеството “V Property” няма банкови сметки във Франция.

Пред Mediapool общинският съветник е обяснил, че проверката срещу него е приключила, защото всичко е изрядно. Точно обратното твърдят от КПКОНПИ. Оттам са отговорили, че проверката продължава. Живков обаче бе убеден, че всичко е приключило.

“Проверен съм, всичко както трябва да е. Не знам на кои какви изводи са, аз ви казвам, проверен съм, подал съм си декларации. Само слухове пускат. Това са пълни глупости“, заяви той.

Живков е уверил още, че е декларирал всичко, макар в последната му декларация на сайта на КПКОНПИ сметките на съпругата му да липсват. За заема той каза, че се обслужва.