Кюстендилецът О. Атанасов към премиера: Енергийният фонд да поеме 30% от сметките за газ

Минимум 30% от сметките на битовите абонати на газ през отоплителния сезон да бъдат поети от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Това предлага в писмо до министър-председателя на България Стефан Янев общинският съветник от Кюстендил Огнян Атанасов.

Копие на документа е изпратено до председателя на КЕВР, министъра на енергетиката, министъра на труда и социалната политика и омбудсмана.

Община Кюстендил е една от първите газифицирани общини на територията на страната, като битовите абонати са около 4000, а в цяла България са около 140 000, което прави почти 500 000 българи, посочва Атанасов, който е председател на групата съветници от ПП „Партия на зелените“ – Гражданска листа в ОбС-Кюстендил. По думите му домакинствата, които използват енергоносител газ за отопление, БГВ и готвене, заплащат от няколко месеца сметки, които са в пъти по-високи от миналогодишните. „През месец декември предстои ново увеличение на цената на газа, което ще направи непосилно плащането им за голяма част от нашите съграждани“, посочва още съветникът.

Той е категоричен, че в тежки времена на ръст на инфлацията следва да се запазят социално поносимите цени на газа за гражданите.