Кюстендилска джамия става музей?

Да бъде превърната в музей джамията “Фатих Мехмед” в Кюстендил, предвижда проект на общината с Министерския съвет и културните институции, съобщава на сайта си община Кюстендил. Предвижда се реставриране на паметника на културата, който заедно с джамията “Ахмед бей” при римските терми в града да допълни знаковите обекти в Кюстендил на туристическата карта на България.
От общината изказват благодарност за бързата реакция и предоставянето на 140 088 лв. за спешен, укрепителен ремонт на надвисналата, рушаща се и изключително опасна най-висока част на джамията “Фатих Мехмед” и на нейното преддверие.
Рушащата се сграда на недействащия храм крие опасност от инциденти за преминаващите пешеходци и автомобили, защото джамията е на централната и най-натоварена улица в града – “Цар Освободител”.
Джамията е построена от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV в. Тя е архитектурно-строителен паметник на културата с категория “национално значение”.