Ледената красота на Костенския водопад

  • Курортът “Вили Костенец”, вдъхновил Вазов, привлича с изобилие от минерална вода

  • В разруха тъне минералния плаж с олимпийски басейн, изоставената баня е голямата болка на местните хора

Природата има своите чар и красота през всички сезони. Така и Костенският водопад е притегателна гледка през зимните месеци, когато студът рисува около него изящни ледени форми.
Водопадът се намира в курортното селище “Вили Костенец” близо до град Костенец и малко след село Костенец. От красотата му е бил запленен самия Иван Вазов, който вдъхновен реди стиховете:
„Сребрист грамаден стълп с рев бесен
в заврелий пеняст вир се втуря
и заглушителната песен
разтриса въздуха кат буря”
„Над водопада” – Иван Вазов
През 1917 г. патриархът на българската литература прекарва лятото в Костенец и е изключително впечатлен от забележителните планински пейзажи в околностите му. В стихосбирката му “Юлска китка”, издадена през същата година, са включени цели две стихотворения, посветени на него – “Водопадът плаче” и “Над водопада”.
Височината на пада е около 10 м-12 м като през пролетта е особено пълноводен. Някога в скалите е била изкопана баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население, но в последствие е била разрушена при земетресение. Водопадът е обявен за природна забележителност през 1974 г. Костенският водопад е изходен пункт за основните туристически маршрути в северния дял на Рила планина в посока Белмекен: Вили Костенец – по поречието на река Чавча до хижа Белмекен; Водопада – хижа Гургулица – хижа Белмекен; курорт Вили Костенец – Спортен комплекс “Белмекен”.
Самата вилна зона е притегателно място за отдих и почивка. Освен природа, туристите са провлечени и от минералната вода, която цери редица болежки и се лее в изобилие. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни неволи, хронични синузити, гинекологични и куп други здравословни проблеми. На чешмата “с козата” в началото на водопада има 4 чучура. Водата е от различни извори – всички са минерални и с различна температура. В близост е изграден и модерен терма комплекс, който предлага разнообразни забавления с минерална вода, релакс и лечение в няколкото басейна – закрити и открит.
Из цялото селище са пръстани чешмички с минерална вода.
„Тая вода, здравият въздух и невъобразимата красота на местността би трябвало да направят – вероятно и ще го направят – един от най-посещаваните наши курорти”, пише Иван Вазов. Не случайно в миналото на това място са летували редица хора на изкуството – Алеко Константинов, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Никола Фурнаджиев, Димитър Талев, Владимир Димитров-Майстора…
Забележителност в курорта е и храмът „Света Богородица“, изградена на мястото на съществувалия тук по времето на Второто българско царство храм „Успение Богородично“.
Една разходка из селището остава впечатление, че то е зъмръзнало във времето. Относто пътищата и инфраструктурата има какво да се желае. Има доста нови строежи, но и изоставени почивни станции. Прекрасни са вилите с аристократична осанка, които напомнят, че в миналото това е било от любимите места на някогашния елит. Изоставен и някогашния минерален плаж “Вили Костенец”, който не работи от десетилетия. Огромният басейн спира дъха с олимпийските си размери.

Ръждясалата табела упорито напомня, че някога на това място е кипял живот – детскитя билет е струвал 50 ст, а за възрастни – 2 лв. Изоставено стои и съоръжението за скокове във вода. Болна тема за местните жители е и изоставената минерална баня. Имотът е голям, но тъне в разруха от доста време. И въпреки желанието на хората едва ли ще бъде възстановена. “Страдаме по миналото”, категорични са местните хора.

Силвия БОРИСОВА