Макрон ще поиска от Русия спиране на огъня в Украйна за олимпиадата

Мария Захарова: “Франция да спре доставките на оръжие за Украйна”

Русия ще бъде помолена да прекрати огъня в Украйна по време на олимпийските игри в Париж 2024 от 26 юли до 11 август. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за украинския ТВ канал ТСН.

По време на 23-минутния разговор, излъчен в неделя, държавният глава каза, че към Москва ще бъде отправено “официално искане за спиране на военните действия, а те (б. р. – руснаците) трябва да го изпълнят, винаги е ставало така, това е послание за мир”.

Макрон обясни намерението си по следния начин: “Както е традиция в страните домакини на олимпийските игри, Франция ще уважи решението на ООН от ноември 2023 г., когато 120 държави членки на организацията единодушно одобриха олимпийско примирие.”

Президентът на Франция също така добави, че страната ще се съобрази с решението на МОК да позволи на руски спортисти да участват в XXXIII лятна олимпиада под неутрален флаг. “Задължение на домакина е да върви ръка за ръка с олимпийското дивжение – каза той. – Разбира се, ние ще следим отблизо представянето им, така че никой да не се възползва от тези спортисти в ситуацията.”

През октомври 2023 г. МОК замрази членството на Русия в олимпийското движение. Също така от централата в Лозана заявиха, че “се запазва правото на допълнителни решения” по казуса по време на предстоящото тази седмица заседание на изпълнителното бюро (19-21 март).

Към момента в сила е правилото, че онези руски спортисти, които покриват определени изисквания (не са част от военизирани организации и клубове и никога не са изразявали публична подкрепа за агресията в Украйна), имат право да участват в квалификационни турнири за Париж 2024, но само в индивидуални дисциплини и без каквито и да било национални символи на държават агресор. По време на самите игри пък те ще бъдат представяни като “Индивидуални неутрални спортисти”.

РУСКАТА ГЛЕДНА ТОЧКА

“Ние никога няма да поемем по пътя на бойкота. Винаги ще подкрепяме нашите спортисти, но подчертаваме, че поставените условия от МОК са нелегитимни, несправедливи и неприемливи”, заяви председателят на Руския олимпийски комитет (РОК) и бивш олимпийски състезател по фехтовка Станислав Поздняков пред РИА “Новости”.

Външният министър на Русия Мария Захарова пък отвърна на искането на Еманюел Макрон с призив “Франция да спре доставките на оръжие за Украйна”, цитирана от ТАСС.

Руският президент Владимир Путин също бе попитан какво мисли за предложението на френския си колега. По време на пресконференцията за преизбирането си за нов 6-годишен мандат в Кремъл той заяви: “Не знаех за това изявление на френския президент. Готови сме да обсъдим всякакви въпроси, но ние винаги, във всяка ситуация ще подходим от позицията на интересите на Руската федерация.”/СЕГА