Путин печели с над 87% изборите в Русия

Предстояла е размяна на Навални срещу задържани в западни затвори

 

Владимир Путин е преизбран за президент на Русия. Той е спечелил президентските избори с над 87% от гласовете, гласят данните от екзитпол, разпространени от държавния социологически институт ВЦИОМ и от руски държавни медии.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да бъде спряна да преследва целите си, след като постигна рекордна победа на президентските избори, чийто резултат беше предопределен, предаде Bloomberg.

“Колкото и да е искал някой да ни потисне, да потисне нашата воля, нашето съзнание, никой в историята не е успял, не успя сега и никога няма да успее”, заяви Путин пред свои поддръжници в централата на предизборния си щаб в Москва късно в неделя. Всички големи “и в някои области грандиозни планове”, които той изложи преди изборите, “със сигурност ще бъдат постигнати”, заяви той.

Путин говори, след като предварителните резултати показаха, че той има 87,2% подкрепа на изборите, които приключиха в неделя. Това му дава още шест години като президент и надхвърля предишния му рекорд от 77% на изборите през 2018 г.

Дълги опашки се образуваха по обяд пред някои избирателни секции, включително в Москва и Санкт Петербург, след като съюзници на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в арктически затворнически лагер, призоваха хората да протестират срещу избирането на Путин, като се явят по това време. Така опашките по обяд са знак на непокорство на фона на най-тежките репресии на Кремъл срещу инакомислещите от десетилетия насам.

Избирателната активност през трите дни на гласуване е 74,2%. Това е най-високата избирателна активност, откакто Борис Елцин стана президент през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз, и значително над тази, отчетена през 2018 г., от 67,5%. Поне шест руски региона твърдят, че избирателната активност е била над 90%.

Путин благодари на руснаците, които са отишли да гласуват, като заяви, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно, предадоха Ройтерс и БТА.

Путин каза, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича “специална военна операция” в Украйна. Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той отбеляза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет.

По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани.

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован, заяви още Путин, цитиран от ТАСС.

На пресконференцията в предизборния си щаб той каза, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща Алексей Навални преди смъртта му миналия месец. Путин посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Президентът нарече Навални по фамилия и заяви, че смъртта му е тъжно събитие. “Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане”, каза той на пресконференцията в предизборния си щаб. “Не се ли е случвало това и в Съединените щати?”, парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на блогъра в затвора с нивото на демокрация в Русия. Подобно развитие на събитията “се е случвало и в Съединените щати, и то многократно”, каза Путин.

Той посочи също, че е готов за разговори по френското предложение за прекратяване на огъня в Украйна по време на Олимпийските игри, но трябва да държи сметка за интересите на Русия на фронтовата линия.

Ако Путин e на власт до 2036 г., той ще е управлявал по-дълго от мнозина от руските владетели.

Владимир Путин е роден на 7 октомври 1952 година в Санкт Петербург. След кариера в КГБ и работа в Германия, той напуска тайните служби през 1991 г. и влиза в политиката. Става част от екипа на президента Борис Елцин, който го назначава за премиер през август 1999 г.

Впоследствие, в последния ден на 1999 година, Борис Елцин го назначава за изпълняващ длъжността президент на Русия. По-малко от четири месеца по-късно Владимир Путин печели президентските избори и остава на поста две четиригодишни мандата между 2000 и 2008 г.

Тогавашната Конституция на Русия не му дава право на три последователни мандата и Владимир Путин се връща на премиерския пост в периода 2008 – 2012 г.

За свой наследник като президент посочва своя приближен Дмитрий Медведев, който печели изборите през 2008 г.

Владимир Путин се връща в Кремъл като държавен глава през 2012 г., като президентските мандати са удължени от 4 на 6 години. Печели изборите за поста и през 2018 г. През 2020 година организира референдум за поправки в Конституцията от 1993 г. Промените са одобрени с вота на 1 юли, а на 4-ти същия месец влизат в сила с подпис на държавния глава. Една от тях му позволява да остане на президентския пост още два шестгодишни мандата след 2024 г. Така той може да управлява до 2036 година. Тогава Владимир Путин ще бъде на 83 години.

Заедно с четиригодишното прекъсване като премиер, смятано за формално, Владимир Путин е най-дълго управлявалият руски лидер след Йосиф Сталин за период от над един век. Сталин ръководи най-голямата страна в света близо 31 години. Към момента Путин е на държавното кормило около 25 години и още през 2017 година задмина лидерския период на Леонид Брежнев, който беше начело около 17 години.

Ако остане на власт до 2036 година, Владимир Путин ще е управлявал около 36 години – с пет повече от Сталин.

прямо царския период от руската история сегашният лидер остава далече зад 50-те години на трона на Иван Грозни, както и зад Иван Трети и Петър Първи, управлявали по около 43 години.

Към 2036 година обаче управлението на Путин по продължителност ще надхвърли царуването на Екатерина Велика, останала на престола 34 години и 4 месеца между 1762 и 1796 г.