„Марек“ започна зимната подготовка с 24-ма футболисти, отец Радослав отслужи водосвет

  • Дупничанинът Мартин Кавдански ще тренира две седмици с отбора и ако не получи друга оферта, ще остане на „Бончук“

  • Президентът Цв. Видински: Целта ни е да останем в групата, бюджетът ни остава 30 000 лв. на месец, което е много малко за Втора лига

„Марек“ започна зимната си подготовка с амбиция да остане във Втора професионална лига. Президентът Цветан Видински и треньорите Светослав Георгиев и Васил Павлов изведоха група от 24-ма футболисти, а малко преди това домакинът Димитър Гущеров лисна вода за късмет пред тях. Преди заниманието отец Радослав отслужи водосвет за здраве на терена на стадион „Бончук“, на който присъстваха кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и главният спонсор на клуба Иван Близнаков.
В тренировката се включиха двама футболисти с богат опит в елита – нападателят Георги Божилов и централният бранител от Дупница Мартин Кавдански. Първият е сигурно ново попълнение, докато защитникът ще тренира с „Марек“ и ако не получи удовлетворяваща го оферта от друг клуб, ще остане на „Бончук“.


От заниманието отсъстваха възстановяващият се след операция Димитър Пантелеев и Евгений Илиев, който е претърпял лек инцидент с автомобила си, пътувайки за тренировката. Пламен Младенов също е бил възпрепятстван да присъства.
„Да не надяваме, че през 2022 година ще имаме по-малко контузения. Мисля, че миналата година имахме 4-5 футболисти с операции. Дай Боже, ако можем, да се спасим. Това е целта ни на първо време. Единственият нов, когото не го познавате, е Георги Божилов. Всички други са познати имена.

Николай Ганчев се връща, Анжело Кючуков-младши и Петьо Иванов също, а днес сигурно ще говорим с Дани Георгиев. Мартин Кавдански засега ще тренира с нас и до две седмици ще ни даде отговор дали ще остане. Той изчаква оферти от чужбина и други клубове в България. Ако не се разбере с друг клуб, ще остане тук, което ще бъде хубаво. Успеем ли да задържим сегашните състезатели, ще имаме поне по един опитен футболист във всяка линия: Кавдански в защита, Митко Илиев в средата и Георги Божилов в предни позиции. С последния се разбрахме с три приказки. Той искаше да дойде тук и не сме имали никакви спорове за заплати и т.н. Божилов идва след контузия и дано само да е здрав. Има голям опит и ще ни помогне в нападение“, каза президентът Цветан Видински.


„Като погледнем само първите пет мача от пролетния полусезон, и мога да кажа, че нашата програмата е най-трудна. Но, честно казано, сами сме си виновни. С играта, която показахме, можехме спокойно да имаме 30 точки и изобщо да не говорим за оставане в групата. Ще ни бъде много трудно, но ако отборът е здрав и имаме малко късмет, не трябва да имаме проблем с оставането в групата“, добави силният човек на „Бончук“.
По думите му на всички състезатели ще бъде даден еднакъв шанс, но най-вероятно ще бъдат освободени още 4-5 човека. По думите му бюджетът на дупничани не позволява да има толкова много играчи.
„Всичките ми харесват и искам да останат, но няма пари за заплати. Бюджетът ни си остава същият от първия полусезон – 30 хиляди лева на месец, като в тях се включва абсолютно всичко за целия клуб. Затова подготовката ни ще премине изцяло при домашни условия. Няма как да правим излишни харчове за лагери, които ще струват минимум 10 хиляди лева. Благодарим на г-н Иван Близнаков, че имаме нов фитнес център, който е оборудван и направен много хубаво. Той направи много за нас за времето, в което ни помага. Община Дупница също изпълнява това, което са ни обещали. Имаме нужда от финансова подкрепа, но за момента такъв лъч светлина не се намира. Просто ще трябва да се съобразим с тези налични средства, които имаме“, допълни Видински.
Той допълни, че дупнишкият клуб няма да получи трансферна сума от ЦСКА 1948 за Христо Каймакански.
„Христо беше без договор при нас. А и дори да имаше, ние нямаше как да го спрем, при положение че ще взима доста по-голяма заплата от тази, която ние му предлагаме. Разликата е около 2000 лева. Както виждате, Николай Ганчев пък предпочете да се върне от този клуб в „Марек“. Тук факторът с парите не беше толкова важен, колкото това, че момчето искаше да играе повече и най-вече да си е вкъщи. Иначе имаше интерес и към капитана ни Александър Близнаков, но той предпочете да остане в клуба, което му прави чест. Той е контузен и ще бъде на по-леки натоварвания. Има и четири мача наказание, дай Боже след тях да е в по-добра форма. Ако искаме да го излекуваме както трябва, лечението трябва да се проведе в Германия. Но за там ни трябват 17 000 евро. За да е възстановен на 100%, адукторите трябва да бъдат оперирани там, защото тук все още не правят подобни интервенции. Тази сума обаче е непосилна за нас. Така че дано успее да се оправи с почивка и с подръчни средства. Така ще е малко по-трудно, но няма какво да направим“, каза още президентът на „Марек“.
Тренировки ще бъдат водени на терените в Джерман, Крайници и Червен брег. Дупничани ще изиграят осем контролни срещи, като първата от тях ще бъде срещу петричкия „Беласица“ на 19 януари.

Димитър ИКОНОМОВ