Министър Ангелов: Не може да разберем защо в Кюстендил случаите на К-19 нарастват

Градът е изолиран случай, но не се налага мерките да се затягат

 

Тенденцията, която наблюдаваме в Кюстендил по отношение на Ковид-19, е притеснителна, заяви здравният министър д-р Костадин Ангелов при посещението си в областния град.

„В рамките на 10 дни имаме изключително експоненциално нарастване на случаите – от 12 до 73 към момента. Това ни притеснява, тъй като не можем да намерим отговори на въпроса защо се случва. Голяма част от хората, които в момента са лежащо болни, нямат много контакти“. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в МБАЛ “Д-р Никола Василиев”, където се запозна както със създадената организация, така и със състоянието на настанените в COVID отделенията пациенти.

“Ако има необходимост от допълнителни мерки, ние ще сезираме общината и Областния кризисен щаб, които да предприемат такива действия, ако сметнат за необходимо. Кюстендил е изолиран случай, не общината, не областта”, каза Ангелов и допълни, че по тяхна оценка предаването на вируса става по контактно-битов път чрез семействата.

“Тук няма молове, няма обществени места, където да се събират много хора. Нашата оценка е, че предаването на заболяването става по битов път, чрез семействата, тъй като имаме цели семейства, цели родове, които към момента са на лечение, било то стационарно или домашно. Д-р Величков и екипът са предприели всички необходими мерки и действия по отношение на организацията и логистиката. Имат в момента възможност за настаняване на 103-ма лежащо болни пациенти. При необходимост ще се разгърне допълнителна сграда, която е в близост до лечебното заведение, където могат да се разкрият допълнително 40 легла. Имат необходимите лични предпазни средства, медикаменти, консумативи, кислород, така че нямаме никакви притеснения. Има настанен пациент със синдром на Даун, който има малко повечко грижи в сравнение с останалите. За него се грижи друг пациент, който работи в Центъра за настаняване в семеен тип, който също е с Ковид, но вече в добро състояние. Така той помага на колегите”, заяви здравният министър. По негови думи на този етап няма притеснения за други райони в страната от бързо разпространение на коронавируса, както е в Кюстендил.

Костадин Ангелов заяви още, че към момента няма установен случай на новия британски щам в област Кюстендил.

Запитан дали синът на президента Румен Радев е бил сред участници на парти в столицата, въпреки въведените противоепидемични мерки, министърът потвърди това.

„Потвърждавам тази информация. Съставени са необходимите административни документи, ние не провеждаме разследване, това е от компетенциите на МВР”, коментира Костадин Ангелов.

Здравният министър информира още, че до края на този месец се очакват да дойдат около 260 000 дози от оксфордската ваксина.

Директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков заяви, че към момента лечебното заведение има 72-ма души. От тях 4-ма в реанимация и останалите 68 лица са в двете Ковид отделения. „Има още свободни легла и няма опасност да оставим нуждаещи се без легла и медицинска грижа“, каза Величков.

Краси ЦЕНКОВА