Министър Петков: Студентите са разковничето за развитието на Благоевград

Възможностите за участие на университетите в развитието на Благоевград бе обсъдено на среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков, кмета на общината Илко Стоянов и представители на Американския университет в България.

Те проведоха работна среща на тема “Регионално икономическо развитие. Как образованието и иновациите повлияват на местната икономика”. Във форума взеха участие успели благоевградски алумнита, с които бяха обсъдени възможности за икономически подем на областния център.

Сред основните акценти бе създаване на Икономически борд, в който да бъдат включени собствениците на бизнеси в Благоевград, от една страна, и висшите учебни заведения, от друга.

Министър Петков благодари на кмета Илко Стоянов, който декларира абсолютна готовност за съдействие на всички страни, работещи за икономически просперитет на Благоевград.

„Ако се използва цялата енергия на студентите, общината има реален шанс да напредне много бързо“, каза Кирил Петков.

В рамките на срещата беше обсъдена и идеята за организиране на инициативи на състезателен принцип, в които студентската общност разработва стратегически планове за развитие, като ги предлага за реализиране на община Благоевград.

Кирил Петков пое ангажимент за бъдещи разговори с Българската банка за развитие, в посока осигуряване на част от наградния фонд за най-успешните такива.

По време на срещата в Благоевград беше коментиран и проблемът с корупцията на различни нива в страната. „Кметът Илко Стоянов твърдо застава зад стратегията „Общини без корупция“, за което му благодаря. Имаме воля и енергия да бъдем част от промяната“, коментира още Кирил Петков.

В рамките на форума участие взеха още заместник-кметът „Европейско развитие, образование и иновации“ Дамян Качулски, Гергана Муртова, директор на Дирекция „Икономическо развитие”, Карина Улучева, зам.-ректор „Стратегия и институционална ефективност“, АУБ, Светозар Георгиев, основател на “Телерик”, Димитър Станишев, служител в Немското посолство, и успели възпитаници на учебните заведения в Благоевград.

На брифинг в Благоевград служебният икономически министър Кирил Петков заяви още, че заедно с Асен Василев ще вземат решение как да продължат промяната по най-ефективния начин. “Имаме идеи, но ни е важно, докато сме служебни министри, да сме аполитични, защото иначе ще бъдем последните хора, които едва ли не използваме трибуната, за да си правим някакви пиар кампании”, посочи пред журналисти служебният министър на икономиката.

Кирил Петков отклони въпроси на журналисти дали е поканен да бъде част от следващия служебен кабинет, както и дали ще създаде свой политически проект, с думите, че е имал много положителни разговори с президента, но ще вземе решението заедно със служебния министър на финансите Асен Василев. “Със сигурност ще бъдем част от промяната, имаме енергия за това, вярвам, че България може да се промени много бързо, ако се правят правилните стъпки”, каза още Кирил Петков и допълни, че в момента обсъждат кой е най-добрият вариант за постигане на тази промяна.

В последните дни като част от настоящия служебен кабинет министър Петков предвижда да бъде направено пълно обобщение на нещата, които са свършени в Министерството на икономиката под негово ръководство. “Искам да се видя и с всички хора от Министерството на икономиката, които са част от промяната, защото зад мен има огромен брой хора, които работиха от сутрин до вечер”, допълни Кирил Петков.