Мъка! Бездомникът Венцислав Тричков от Самоков спи на -25 градуса в гараж без прозорци, гангрена разяжда крака му

44-год. мъж останал на улицата, след като се разболял и с брат му продали семейния дом, проси по кафенета, но му дават само вода

Дано кметът Георгиев се смили, ако има добри хора – да ми помогнат, моли се клетникът

06-01-01-891-copy
Венцислав Тричков

06-01-01-871-copy

44-годишният бездомник Венцислав Тричков спи в порутен гараж без прозорци на най-големия студ от -25 градуса в Самоков. Тричков вече 5-а година е без дом, но тази зима е на ръба на оцеляването.

06-01-01_162011-copy 06-01-01_162011

06-01-01-%d0%b7%d0%bВладимир Георгиев0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b0-vladimir-georgiev
Владимир Георгиев

Мнозина в Самоков го виждат да обикаля по улиците и да стои пред магазините, протяга ръка за жълти стотинка, за да си купи нещо за ядене. Панталонът му е скъсан, а обувките са завързани със сезал, защото са разлепени. Гледката е повече от печална, коментират самоковци. Освен това на крака му зее огромна рана, казва, че гангрената не минава от месеци. Преди време бил в болницата, но бил изписан и сега отново здравето му се влошило. Не е здравно осигурен. Преди години работил като хижар, в частни фирми и казва, че бил добре. След това обаче се разболял, останал без работа и пари. Тогава се оказал на улицата. По негови думи на няколко пъти се обръщал за помощ към кмета на община Самоков Владимир Георгиев и към социалните, но никой не му обръщал внимание.

„За разлика от Самоков, в други общини са създадени кризисни щабове и се помага на десетки бездомници. Грехота е човекът да остане на студа, как е оцелял досега – цяло чудо е. В Самоков има редица институции и десетки чиновници. Тия хора явно не познават ни глад, ни студ, ни жажда, а не познават и писаните и неписаните закони на човещината” – коментираха самоковци, разминавайки се с Венци.

От години клетникът не работи. Казва, че е на 44 години, но изглежда доста по-възрастен. Родителите му умрели отдавна и се наложило той и брат му да продадат наследственото си жилище, за да се плати лечението на Венци. По думите му от години с брат си не поддържали контакти, нито се чували, нито се виждали.

Негови познати в Самоков го пуснали да нощува в гараж, но помещението няма дори прозорци. Вместо стъкла има найлон, подобието на вратата се притваря, завивките му са стари и оскъдни, а леглото е почти на земята. Всичко в гаража е потънало в лед и мизерия. Репортер на „Вяра“ го потърси на място в гаража, но обитателя го нямаше. Видяхме само боклуци и вехтории около „жилището”. Малко по-късно намерихме Венци по самоковските улици. Той призна, че не се къпе и не се храни. Хапва само ако му дадат стотинки, за да си купи хляб. На въпроса ни как оцелява, студено ли му е, отговори, че е много трудно и предполага, че няма да оцелее в близките дни гладен и измръзнал. “Всичко ми е замръзнало” – едва споделя Венци.

Проси и в заведенията, но там му дават обикновена хладка вода.

Не е ли редно институциите да се намесят и да си свършат работата, като спасят един човешки живот?, питат хората.

Сега, в тежката зима, Венци отново се обръща за помощ към община, държава и добри хора, които да му помогнат с подслон. Мъжът си търси работа и казва, че вече не издържа да живее като бездомник. Ако някой може и иска да помогне на Венци, това е адресът на гаража му: гр. Самоков, област Софийска, ул. „Христо Захариев” №14.

Подробности в печатното издание