Нашествие на туристи на Седемте рилски езера, виха опашки за лифта

  • Сезонът е силен, мерките срещу пандемията не спират хората, които обичат планината, категорична е Росица Тюфекчиева от хижа „Рилски езера“

  • За щастие нямаше сериозни инциденти, коментира началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков

Огромен брой туристи се възползваха от хубавото време през уикенда и се отправиха към района на Седемте рилски езера. Почивните дни съвпаднаха и с ученическата ваканция, което още повече увеличи интереса към планината. Добрата новина е, че въпреки големия брой скиори не е имало сериозни инциденти.
„Доста хора се стекоха заради хубавото време. Явно много туристи решиха да се качат нагоре именно този уикенд. Не мога да кажа колко точно бяха като бройка, но определено не бяха малко. Радващото е, че въпреки огромния поток от хора нямаше сериозни инциденти и за щастие не ни се е налагало да правим спасителни акции. На самата писта имаше един случай, но беше лек и това е в реда на нещата. Може би и през следващите събота и неделя ще има немалко туристи. Но всичко това е условно казано, зависи най-вече от това какво ще бъде времето“, коментира началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков.

Кирил Чолаков

От хижа „Рилски езера“ също потвърдиха за огромен брой посетители, както и за силен сезон като цяло.
„Този уикенд наистина имаше доста хора. Всички се радват както на хубавото време, така и на снега. Постоянно си има туристи при нас, за което спомага и доста голямото количество сняг. Мога да кажа, че сезонът е силен и върви доста добре. Ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус, не оказват голямо влияние в планината. Хората, които си обичат природата, са тук и се радват на уникалните гледки“, заяви пред „Вяра“ Росица Тюфекчиев, която работи на рецепцията на хижа „Рилски езера“. “На касата на пътническата въжена линия „Рилски езера“ също е имало опашки от скиори, които искат да се качат по-нагоре в планината и да усетят адреналина на спускането със ски.
„Имаше доста хора тази събота и неделя, но при нас всеки уикенд е такъв. Сега обаче последните две съботи и недели бяха съединени с ваканцията на всички ученици и имаше доста от тях, които идваха на карат ски на групи. Поради тази причина се събраха още повече хора този уикенд“, коментираха от касата на лифт „Рилски езера“.
Там еднопосочният билет за пътническата въжена линия е 12 лева, а за деца, пенсионери и инвалиди – 8. Цените на двупосочния билет са съответно 20 и 12 лева. Всеки желаещ може да си закупи и полудневна карта, която през зимния сезон струва 25 лева или 20 (деца, пенсионери и инвалиди). Еднодневните карти са 35 и 25 лева.

Димитър ИКОНОМОВ