Нов разсадник и залесяване на фиданки в мега проект на ЮЗДП

Бюджетът е близо 12,5 млн.лв.

 

Горските експерти oт Югозападното държавно предприятие работят усилено по изпълнението на проект за подобряване природозащитното състояние на горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Югозападна България.

Със своя бюджет от близо 12,5 милиона лева е най-мащабният проект, изпълняван от предприятието с европейско финансиране до момента.

По проекта ще бъде създаден нов разсадник за контейнерно производство на фиданки в Гоце Делчев.  Разсадникът ще бъде с много голям капацитет – над милион и половина фиданки за година.

Ще бъде преустроена и горска семепроизводствена база в Разлог с инсталиране на модерни поточни линии за обработка и извличане на семена за производство на фиданки.

„Това е най-амбициозният и най-мащабният проект  на предприятието, но и най-предизвикателният, тъй като срокът за изпълнение е много кратък, до края на годината“, коментира експертът Теодор Тодоров.

Проектът е амбициозен и от гледна точка на площите, които трябва да залесят за една  година. Два милиона фиданки и общо 330 хектара нови гори трябва да бъдат създадени в 7 защитени зони от Натура 2000 в Югозападна България.

„Имаме намерение да извършим всички дейности и да не връщаме пари на Министерството на околната среда и водите“, уточни директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.  По думите му има трудности и проблеми, тъй като трябва да се минава по закона за обществените поръчки, но ще успеят да се справят с проекта.