Областният кризисен щаб в Кюстендил се задейства! Въвежда строги противоепидемични мерки

Учениците преминават на ротационен принцип на обучение, РЗИ затяга контрола

Строги противоепидемични мерки в област Кюстендил влизат в сила от 00,00 часа на 12.10.2021 г. Това реши на свое заседание Областният кризисен щаб. Те ще продължат до 10.11.2021 г. Причина за затягането на мерките е, че към момента заболеваемостта е достигнала до 553,1 на 100 000 души за последните две седмици, което поставя областта в тъмночервената зона на епидемиологичната карта.
„Областният кризисен щаб направи своето заседание. За съжаление тенденцията в област Кюстендил не е най-положителна. Продължаваме да влошаваме показателите. Преминахме границата от 500 новозаразени на 100 000 души за две седмици, което ни поставя в тъмночервената зона. След като получихме тази информация от Регионалната здравна инспекция, събрахме щаба, обсъдихме предложените мерки от РЗИ и с малки корекции ги приехме. От 00,00 часа във вторник ги въвеждаме. Тяхното продължение ще бъде до 10 ноември, като сме решили, че контролно на 1 ноември ще направим преглед на тяхното изпълнение и в зависимост от тенденциите, които се развиват в областта, ще вървим в посока на тяхното затягане при лош сценарий и съответно тяхното облекчаване при наличие на по-добър развой”, съобщи областният управител инж. Александър Пандурски.
Шефът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков представи статистически данни, свързани с разпространението на Ковид-19. От тях става ясно, че към момента заболеваемостта в област Кюстендил е 553,1 на 100 000 души, което я поставя в тъмночервената зона. „Ръстът на заболеваемостта е 21%, което поставя областта в жълтата зона. Към датата 11.10.2021 г. на територията на област Кюстендил са регистрирани 10 718 потвърдени случая на ковид. От тях са излекувани 9357, на домашно лечение са 708, хоспитализирани до момента са 116 лица, починалите са 537 лица. Под карантина в момента са 1153 лица, а с изтекла карантина са 27 055. Диагностицирани са 10 718. Заболеваемостта през последните дни ни поставя в тъмночервената зона. През седмицата са издадени 358 броя предписания за поставяне под карантина, като се извършва строг контрол съвместно с органите на МВР и ОБДХ за спазване на противоепидемичните мерки”, съобщи д-р Златко Величков.
Стана ясно още, че от 4 до 10 октомври са направени 147 проверки. От тях на РЗИ са 63, на МВР – 40 и на БАБХ – 44.
„3 акта са съставени, като единият е на заведение за обществено хранене и 2 на нощни заведения. Имаме и 1 акт за системни нарушения от страна на заведение и това заведение е предадено на прокуратурата”, коментира още директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков.
Той представи данни и за имунизационния план в областта. „До момента са извършени 47 252 ваксинации. Лицата със завършен ваксинационен цикъл са 25 597, лицата с незавършен ваксинационен цикъл са 21 665, като при 69 са поставени бустерни трети дози”, заяви д-р Величков.
„В момента се изготвя заповедта, която ще бъде съгласувана с Главния санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев и здравния министър д-р Ст. Кацаров, след което тя ще бъде качена на сайта на РЗИ-Кюстендил”, уточни регламента за влизане в сила на противоепидемичните мерки шефът на РЗИ-Кюстендил.

Предложените мерки от Областния оперативен щаб са:

– Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални, йога и др. школи.
– Преустановява са провеждането на събития от частен характер като сватби, кръщенета и др.
– Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.
– Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, общоселищни празници, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

– Преустановява се провеждането на масови спортни събития на закрито, а тези на открито, с изключение на включените в държавния спортен календар, да се провеждат без публика
– Преустановяват се посещенията във фитнес зали, спортни зали, клубове, спортни басейни и др.
– Посещенията на кина и театри ще става при спазване на противоепидемичните мерки и 30% от капацитета на залите
– Преустановява се дейността на музеите и галериите
– Всички физически и юридически лица, които управляват определени търговски обекти, трябва да не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
– Дейността на базари и пазари ще се осъществява при организиране на еднопосочно движение и спазване на дистанция
– Учениците в област Кюстендил преминават на ротационен принцип на обучение съгласно график на Регионалното управление по образование
– Детските градини и ясли остават отворени, при строго спазване на противоепидемичните мерки
– Преустановяват се туристически пътувания
– Преустановяват се посещенията и свижданията в лечебните заведения, както и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги
– Към заведенията за обществено хранене, по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма – игрални зали и казина, ще се прилага използване на 50% от капацитета им, при задължително носене на маски и спазване на 2 метра отстояние, в границите на работното време до 22 часа.
Дейностите, които не се преустановяват, могат да се извършват съобразно издадената заповед на МЗ от 2 септември. По препоръка на Министерството на здравеопазването една част от приетите точки в Заповедта на РЗИ предстои да бъдат леко коригирани и допълнени.
Мерките влизат в сила от 00,00 часа на 12.10.2021 год. и ще важат до 10.11.2021 г.

РУО-Кюстендил е изпратило предложение до министъра на образованието чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков за преминаване на ротационен принцип на обучение в област Кюстендил.
Инспекторатът предлага от 12.10.2021 година до 22.10.2021 г. учениците от 1. до 4. кл. вкл., 5., 7., 8. и 12. клас да бъдат в присъствена форма на обучение.
За същия период учениците от 6., 9., 10. и 11. клас да преминат на обучение в електронна среда.
За периода от 25.10.2021 година до 5.11.2021 година учениците от 1. до 4. кл. вкл. и 6., 9., 10. и 11. клас да бъдат в присъствена форма на обучение
За същия период – 5., 7., 8. и 12. клас да преминат на обучение от разстояние.
За периода от 8.11.2021 година до 10.11.2021 год. се връща първоначалната схема, при която учениците от 1. до 4. кл. вкл., 5., 7., 8. и 12. клас да бъдат в присъствена форма на обучение.
Предложението е във връзка с решението на Областния кризисен щаб за въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в област Кюстендил. Очаква се потвърждение от министъра на образованието проф. д.х.н. Николай Денков.